Babeczki jaglano-bananowe

Tym razem coś dla mnie do koszyczka – jaglano-bananowe babeczki: bez mąki, cukru, jajek (zastępuje je siemię lniane), niezwykle sycące, zdrowe i naprawdę pyszne. Polecam jako miłą odmianę świątecznego stołu.

Przepis na babeczki jaglano-bananowe (8 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://kotlet.tv/ – z moimi modyfikacjami)

Składniki:

  • 220 g suchej kaszy jaglanej + 300 ml wody do gotowania
  • 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek wrzątku
  • ok. 150 ml mleka roślinnego
  • ok. 60 g oleju orzechowego
  • 100 g syropu z agawy
  • 1 duży banan (ok. 140 g)
  • ziarenka z 0,5 laski wanilii

Sposób przygotowania:

Siemię lniane zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do lekkiego zgęstnięcia.

Kaszę podprażyć na patelni (do momentu aż zacznie pachnieć popcornem – około 5 minut), po czym przepłukać wrzątkiem, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować do jej całkowitego wchłonięcia.

Kaszę, siemię oraz wszystkie pozostałe składniki wrzucić do miski i zblendować na gęstą masę, którą wyłożyć papilotki.

Piec około 30 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *