Tym razem coś dla mnie do koszyczka – jaglano-bananowe babeczki: bez mąki, cukru, jajek (zastępuje je siemię lniane), niezwykle sycące, zdrowe i naprawdę pyszne. Polecam jako miłą odmianę świątecznego stołu.
Przepis na babeczki jaglano-bananowe (8 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://kotlet.tv/ – z moimi modyfikacjami)
Składniki:
- 220 g suchej kaszy jaglanej + 300 ml wody do gotowania
- 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek wrzątku
- ok. 150 ml mleka roślinnego
- ok. 60 g oleju orzechowego
- 100 g syropu z agawy
- 1 duży banan (ok. 140 g)
- ziarenka z 0,5 laski wanilii
Sposób przygotowania:
Siemię lniane zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do lekkiego zgęstnięcia.
Kaszę podprażyć na patelni (do momentu aż zacznie pachnieć popcornem – około 5 minut), po czym przepłukać wrzątkiem, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować do jej całkowitego wchłonięcia.
Kaszę, siemię oraz wszystkie pozostałe składniki wrzucić do miski i zblendować na gęstą masę, którą wyłożyć papilotki.
Piec około 30 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)