Sernik marcepanowy

Sernik jest nieodłączną tradycją chyba każdego święta (bo nawet na urodziny można go upiec w formie wytwornego tortu), więc wśród innych przysmaków gości również na stole wielkanocnym. Ten jest z tych cięższych, intensywnie serowych, na kruchym spodzie, z morelowo-marcepanowym wierzchem – warty upieczenia.

Przepis na sernik marcepanowy (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 150 ml śmietany 36%
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego

Dodatkowo:

  • 1/3 szklanki dżemu morelowego
  • 200 g masy marcepanowej (białej)
  • jajeczka do ozdoby (u mnie migdały w białej czekoladzie)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać spód widelcem.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Masa serowa:

Wszystkie składniki wrzucić do miski – zmiksować do połączenia (nie robić tego zbyt długo, by uniknąć napowietrzenia – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem nadmiernie opadnie).

Gotową masę wylać na podpieczony spód.

Piec w kąpieli wodnej (tortownicę owinąć z zewnątrz folią aluminiową i wstawić do naczynia wypełnionego wodą) około 70-75 minut, w temperaturze 150°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Ciasto schłodzić w lodówce.

Następnie sernik posmarować podgrzanym i przetartym przez sitko dżemem, na który przykleić okrąg wycięty z rozwałkowanej masy marcepanowej (by się nie kleiła należy podsypać cukrem pudrem).

Wierzch przyozdobić migdałami w białej czekoladzie.

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Sernik marcepanowy

  1. ~Jotka89 pisze:

    Wygląda smakowicie, uwielbiam marcepan. 🙂 Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

    • BlackLady pisze:

      Marcepan wspaniale komponuje się ze smakami tego sernika: migdały, morele, biała czekolada – genialna konsystencja, radość podniebienia:) Spóźnione wesołych, ale najszczersze!:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *