Maleńkie, kruche, smakiem delikatne; do szklanki owocowej herbaty lub kawy z podwójną pianką – na umilenie słonecznego poranka bądź chłodnego wieczoru: migdałowe ciasteczka z kaszy manny. Ten wypiek nie może się nie udać… 😉
Przepis na Migdałowe ciasteczka z kaszy manny (ok. 30 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
- 120 g mąki pszennej (tortowej)
- 120 g kaszy manny
- 50 g mielonych migdałów
- 50 g cukru
- 100 g masła (miękkiego)
- 1 jajko
- 1 łyżka wódki
Dodatkowo:
- dżem truskawkowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do miski, zagnieść z nich ciasto, uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po upływie wskazanego czasu formować kulki wielkości orzecha włoskiego, wykonać niewielką dziurkę i wypełnić ją dżemem truskawkowym.
Piec około 15-20minut, w temperaturze 180°C
*wyjęte ciasteczka powinny być jasne