Migdałowe ciasteczka z kaszy manny

Maleńkie, kruche, smakiem delikatne; do szklanki owocowej herbaty lub kawy z podwójną pianką – na umilenie słonecznego poranka bądź chłodnego wieczoru: migdałowe ciasteczka z kaszy manny. Ten wypiek nie może się nie udać… 😉

Przepis na Migdałowe ciasteczka z kaszy manny (ok. 30 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 g kaszy manny
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g cukru
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wódki

Dodatkowo:

  • dżem truskawkowy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucić do miski, zagnieść z nich ciasto, uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po upływie wskazanego czasu formować kulki wielkości orzecha włoskiego, wykonać niewielką dziurkę i wypełnić ją dżemem truskawkowym.

Piec około 15-20minut, w temperaturze 180°C

*wyjęte ciasteczka powinny być jasne

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Ciasteczka, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *