Ciasta wzorowane na znanych łakociach są bardzo popularnymi, ale też intrygującymi i smakowo powalającymi wypiekami – taki duży baton do podzielenia (dla przyjaciół, dla wrogów okruszki xD) 😉
Słodkie marzenie z dzieciństwa o większym smakołyku niż ten sklepowy można spełnić już dziś, dogadzając sobie takim oto cudem w postaci Kinder Country: chrupiący herbatnik, biała masa z miodowymi płatkami zbożowymi, czekoladowy krem, a to wszystko błyskawicznie i bezproblemowo, bo bez pieczenia.
Mało pracy, dużo przyjemności 🙂
Przepis na Kinder Country (keksówka o wymiarach 34/9 cm ) (Przepis przewija się na wielu blogach, ja go lekko zmodyfikowałam pod rozmiary keksówki)
* na tortownicę o średnicy 21 cm trzeba podwoić wszystko poza serkiem mascarpone oraz mleczną czekoladą
Składniki:
- 150 g herbatników
- 175 ml śmietany 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 1oo g białej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch
- 2 fixy do śmietany
Sposób przygotowania:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej – wystudzić.
100 ml śmietany ubić z fixem na sztywno, dodać 200 g serka mascarpone i dolewając powoli wystudzoną białą czekoladę zmiksować na gładki krem. Na sam koniec wsypać 2 szklanki płatków Nestle Kangus – wymieszać ręcznie, łyżką.
W dalszej kolejności rozpuścić w kąpieli wodnej mleczną czekoladę – wystudzić.
Pozostałe 75 ml śmietany ubić na sztywno z fixem, dodać 50 g serka mascarpone i dolewając powoli wystudzoną mleczną czekoladę zmiksować do połączenia składników.
W formie do pieczenia lub tortownicy poukładać herbatnikami (jeden przy drugim), przykryć je białą masą, wyrównać, ponownie wyłożyć herbatniki i wylać ciemną masę. Wierzch posypać płatkami – schłodzić w lodówce.