Coś dla mnie, czyli dyniowo-orzechowy tofurnik z konfiturą pomarańczową i nerkowcami

Wczoraj i przedwczoraj podałam przepisy, z których upiekłam ciasta dla innych, z kolei dzisiaj jest coś, co zaserwowałam sama sobie, coś idealnie wpisującego się w jesienne klimaty, mianowicie: dyniowo-orzechowy tofurnik na daktylowo-owsianym spodzie podany z konfiturą pomarańczową oraz orzechami nerkowca – coś wspaniałego, dającego drugie życie serkowi tofu i dyni, które samodzielnie mają raczej specyficzny smak (a raczej bezsmak, ponieważ w zasadzie przyjmują smak tego, co się do nich dodaje), zaś w tym połączeniu są po prostu nieziemskie, bo na chrupiącym spodzie spoczywa zbita, dość ciężka, a jednocześnie aksamitna, rozpływająca się w ustach masa serowa, o orzechowym posmaku, z finezyjnie przebijającym cynamonem, zalana gęstymi owocami, obsypanymi masą kremowych orzechów.

Dla kogoś, kto lubi takie rzeczy, to istne niebo na talerzu, dla kogoś, kto nie lubi albo mu się wydaje polecam spróbować (może tylko bardziej dosłodzić i wlać więcej soku z cytryny), bo naprawdę warto 😉

Przepis na dyniowo-orzechowy tofurnik (kokilka o średnicy 8,5cm) (Przepis zainspirowany tym z bloga: http://more-food-love-and-life.blogspot.com/)

Składniki:

Spód:

  • 5 daktyli
  • 2 łyżki płatków owsianych (zmielonych)
  • 1 łyżka mąki orzechowej
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (lub tahini)*
  • szczypta cynamonu
  • wrzątek

*masło orzechowe powstaje ze zmielonych orzeszków ziemnych, zaś tahini ze zmielonych nasion sezamu (osobiście wolę to drugie)

Masa:

  • 150 g tofu (już po odciśnięciu)
  • 100 g puree z dyni
  • 1,5 łyżki mąki orzechowej
  • 1/4 szklanki waniliowego deseru sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • konfitura pomarańczowa
  • orzechy nerkowca

Sposób przygotowania:

Spód:

Daktyle zalać wrzątkiem, poczekać aż zmiękną, rozgnieść je widelcem, następnie dodać zmielone płatki owsiane, cynamon, mąkę orzechową i masło orzechowe (lub tahini) – wszystkie składniki zagnieść, a powstałe ciasto wcisnąć na spód wyłożonej papierem do pieczenia kokilki.

Piec około 7 minut, w temperaturze 200°C

Masa:

Miąższ z dyni umieścić w garnku, wlać sok z cytryny oraz syrop – gotować aż do rozpadnięcia i uzyskania konsystencji musu – wystudzić. Tofu odcisnąć z nadmiaru wody, rozdrobnić, wrzucić do miski, dodać wystudzone puree, mąkę orzechową, deser sojowy oraz cynamon – zblendować.

Powstałą masę wylać na podpieczony wcześniej spód.

Piec około 40-45 minut, w temperaturze 200°C

Wyjąć. Wystudzić. Podawać z konfiturą pomarańczową oraz orzechami nerkowca.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *