Prezentowałam już tutaj przepis na tofurnik, jagielnik, więc nadszedł czas, by podzielić się i tym na nernik, a raczej nerniczek, bo jest utrzymany w rozmiarach jednoporcjowych, minimalistycznych, pięknie egoistycznych (gdy dwoje najbliższych żywi się bezwzględnie kontrastowo, to posiłki faktycznie są przygotowywane z myślą o tym jednym), które uprzyjemnią chwilę rozmowy przy nieprzezwyciężonej smakiem kawie.
Przeważnie nerniki wykonywane są w wersji surowej (najpierw chłodzi się spód, później nakłada masę i wstawia na noc do lodówki), ale ja jednak jestem zwolenniczką pieczonych, bo akurat w tym przypadku wolę, gdy masa jest bardziej zbita [jak ciastko, to ciastko, jak kremowo, to sięgnę po pudding, jogurt, gęsty koktajl, fool,trifle (angielskie desery z owocami i kremami właśnie)]; a ta, umieszczona na orkiszowo-orzechowo-rodzynkowym spodzie, smakuje cudownie, delikatnie, z przenikającymi się nutami orzechów, cytryny, róży i pistacji – polecam, bardzo 😉
Przepis na cytrynowy nerniczek z suszonymi płatkami róży oraz pistacjami (kokilka o średnicy 8,5cm) (Przepis autorski)
Składniki:
Spód:
- 2 łyżki płatków orkiszowych (zmielonych)
- 1 łyżeczka mąki orzechowej
- garść rodzynków
- wrzątek
Cytrynowa masa nernikowa:
- 50 g orzechów nerkowca
- 7 daktyli
- 1 łyżeczka waniliowego deseru sojowego
- skórka otarta z 1/3 cytryny
- wrzątek
Dodatkowo:
- suszone płatki róży
- pistacje
Sposób przygotowania:
Spód:
Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem do momentu aż zmiękną, po czym wrzucić je do młynka elektrycznego lub blendera i zmiksować na gładką masę, do której należy wsypać wcześniej zmielone płatki orkiszowe oraz mąkę orzechową – całość wymieszać, a powstałe ciasto umieścić na spodzie kokilki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 7 minut, w temperaturze 200°C
Cytrynowa masa nernikowa:
Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin (a nawet zalać je na noc), by odpowiednio zmiękły, następnie odsączyć i rozetrzeć w młynku elektrycznym (lub blenderze).
Daktyle zalać wrzątkiem, chwilę odczekać, potem dorzucić do misy blendera, dodać jogurt deser sojowy i startą na drobnych oczkach skórkę z cytryny – blendować do uzyskania kremowej konsystencji.
Masę nernikową wyłożyć na podpieczony spód.
Piec około 30-35 minut, w temperaturze 200°C
Wyjąć. Wystudzić. Udekorować suszonymi płatkami róży oraz pistacjami.
Twoje ciasto wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂
Dziękuję! Polecam się przepisowo na przyszłość 🙂