Jak już jestem w dyniowej tematyce, to proponuję kolejny przepis, w postaci cynamonowych ciasteczek w kształcie pierożków. Dzięki dodatkowi kremowego serka ciasto staje się elastyczne, więc pracuje się z nim przyjemnie (nie przerywa się w trakcie wałkowania, nie przywiera do blatu, nie łamie, fajnie naciąga do sporej ilości słodkiego, korzennego nadzienia i odpowiednio skleja brzegi), ale też sprawia, że nie jest ono kruche, a bardziej miękkie, delikatne.
Wypiek naprawdę ciekawy, zupełnie inny – warty wypróbowania, i dlatego, że smaczny, i dlatego, że uroczy, jesienny, poszerzający cukiernicze horyzonty 😉
Przepis na cynamonowe pierożki z dynią (20 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)
*mąkę tortową zamieniłam na pełnoziarnistą
*zamiast soli użyłam cynamonu
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (pełnoziarnistej)
- 113 g masła (zimnego)
- 250 g serka białego typu Philadelphia
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu (płaska)
Nadzienie dyniowe:
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mleka lub wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą – schłodzić przez 30 minut.
Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, po czym foremką do pierogów lub szklanką wykroić kółeczka. Na środku każdego z nich umieścić łyżeczkę nadzienia dyniowego (puree z dyni podgrzać wraz z cynamonem i przyprawą do piernika, zdjąć z ognia i dodać jajko, cukier oraz sól – wymieszać) i uformować na kształt pierogów, brzegi zaciskając widelcem. Wierzch posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem lub wodą.
Piec około 25-30 minut, w temperaturze 180°C