Było już klasyczne brownie (po przepis zapraszam TU), więc dzisiaj przedstawię coś bardziej w moim guście 😉 A chodzi o wegańskie blondie, które nie dość, że przygotowuje się znacznie szybciej, to poza tym, że jest bezapelacyjnie zdrowsze, to według mnie i smaczniejsze: ciężkie, wilgotne, kleiste, z bananem przenikającym się z masłem orzechowym, z solidną łyżką dżemu z czarnego bzu (przypomina czarną porzeczkę), słodko-kwaskowatymi malinami oraz chrupiącymi orzechami ziemnymi – czy może być lepiej? 😉
Przepis na wegańskie blondie (blacha o średnicy 25x16cm) (Przepis zainspirowany tym z bloga: http://wegannerd.blogspot.com/; zrezygnowałam z soli, proszku do pieczenia, a mąkę jaglaną zastąpiłam owsianą )
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych (zmielonych)
- 3 dojrzałe banany
- 1 szklanka mleka sojowego o smaku waniliowym
- 2 pełne łyżki masła orzechowego
Sposób przygotowania:
Banany rozgnieść widelcem na talerzyku lub zmiksować blenderem, wrzucić do miski, po czym dodać masło orzechowe – wymieszać, następnie wsypać zmielone na pył płatki owsiane, wlać mleko sojowe – połączyć przy pomocy łyżki (gotowa masa powinna być gęsta, ale jednocześnie leista – nie przesadnie płynna).
Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Piec około 45-50 minut, w temperaturze 170°C
Wyjąć. Wystudzić. Pokroić na niewielkie kwadraty. Ozdobić łyżką dżemu z czarnego bzu, malinami i orzechami ziemnymi.
Ooo jak fajnie, budzę się i już fajny przepis :)) Fajnie, że użyłaś do przepisu płatki owsiane, zawsze to trochę zdrowia 🙂
Zachęcam do spróbowania – propozycja świetna i na śniadanie i do popołudniowej kawy 🙂