Wegańskie blondie (z dżemem z czarnego bzu, malinami i orzechami ziemnymi)

Było już klasyczne brownie (po przepis zapraszam TU), więc dzisiaj przedstawię coś bardziej w moim guście 😉 A chodzi o wegańskie blondie, które nie dość, że przygotowuje się znacznie szybciej, to poza tym, że jest bezapelacyjnie zdrowsze, to według mnie i smaczniejsze: ciężkie, wilgotne, kleiste, z bananem przenikającym się z masłem orzechowym, z solidną łyżką dżemu z czarnego bzu (przypomina czarną porzeczkę), słodko-kwaskowatymi malinami oraz chrupiącymi orzechami ziemnymi – czy może być lepiej? 😉

Przepis na wegańskie blondie (blacha o średnicy 25x16cm) (Przepis zainspirowany tym z bloga: http://wegannerd.blogspot.com/; zrezygnowałam z soli, proszku do pieczenia, a mąkę jaglaną zastąpiłam owsianą )

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych (zmielonych)
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mleka sojowego o smaku waniliowym
  • 2 pełne łyżki masła orzechowego

Sposób przygotowania:

Banany rozgnieść widelcem na talerzyku lub zmiksować blenderem, wrzucić do miski, po czym dodać masło orzechowe – wymieszać, następnie wsypać zmielone na pył płatki owsiane, wlać mleko sojowe – połączyć przy pomocy łyżki (gotowa masa powinna być gęsta, ale jednocześnie leista – nie przesadnie płynna).

Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Piec około 45-50 minut, w temperaturze 170°C

Wyjąć. Wystudzić. Pokroić na niewielkie kwadraty. Ozdobić łyżką dżemu z czarnego bzu, malinami i orzechami ziemnymi.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Wegańskie blondie (z dżemem z czarnego bzu, malinami i orzechami ziemnymi)

  1. Ooo jak fajnie, budzę się i już fajny przepis :)) Fajnie, że użyłaś do przepisu płatki owsiane, zawsze to trochę zdrowia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *