Dzisiejsze propozycje bożonarodzeniowych wypieków zakończę delikatnym akcentem dla tych, którzy albo generalnie wolą coś lżejszego, albo po wszelkich kalorycznych, ciężkostrawnych świątecznych przysmakach będą mieli ochotę na coś subtelnego 😉 A jest nim Szwedzkie ciasto, po upieczeniu którego stwierdzam, że poznałam przepis na wręcz mgiełkowy, puchaty jak śnieżna pierzynka, rozpływający się w ustach biszkopt, dla wzbogacenia smaku nasączony sosem waniliowym, a z wierzchu oprószony cukrem pudrem 😉
Przepis na Szwedzkie ciasto waniliowe (tortownica o średnicy 21 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; zwiększyłam proporcje)
Składniki:
Ciasto:
- 195 g mąki pszennej (tortowej)
- 270 g cukru
- 4,5 jajka
- 150 ml wrzącej wody
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos waniliowy:
- 187 g masła
- 6 łyżeczek cukru waniliowego
- 150 ml mleka
Dodatkowo:
- cukier puder (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na jasnożółtą masę, wsypać mąkę przesianą z proszkiem – zmiksować, na sam koniec wlać wrzącą wodę – delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40 minut, w temperaturze 175°C
Pod koniec pieczenia ciasta przygotować sos.
Sos waniliowy:
W garnku umieścić masło, mleko i cukier waniliowy, doprowadzić do wrzenia i gotować dalej około 12 minut (lekko zgęstnieje).
Wykonanie:
Jeszcze gorące ciasto przekroić na pół; dolną część nasączyć ciepłym sosem waniliowym i przykryć drugą częścią.
Wystudzić. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.
Woh! To ciasto wygląda naprawdę smakowicie ;3
I takie jest, gorąco polecam 🙂
WOW muszę wypróbować 😀 Wygląda pysznie 🙂
http://leyraa.blogspot.com
Serdecznie polecam, bo naprawdę warto, dla tej delikatności i waniliowego sosu 😉