Szwedzkie ciasto waniliowe

Dzisiejsze propozycje bożonarodzeniowych wypieków zakończę delikatnym akcentem dla tych, którzy albo generalnie wolą coś lżejszego, albo po wszelkich kalorycznych, ciężkostrawnych świątecznych przysmakach będą mieli ochotę na coś subtelnego 😉 A jest nim Szwedzkie ciasto, po upieczeniu którego stwierdzam, że poznałam przepis na wręcz mgiełkowy, puchaty jak śnieżna pierzynka, rozpływający się w ustach biszkopt, dla wzbogacenia smaku nasączony sosem waniliowym, a z wierzchu oprószony cukrem pudrem 😉

Przepis na Szwedzkie ciasto waniliowe (tortownica o średnicy 21 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; zwiększyłam proporcje)

Składniki:

Ciasto:

  • 195 g mąki pszennej (tortowej)
  • 270 g cukru
  • 4,5 jajka
  • 150 ml wrzącej wody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sos waniliowy:

  • 187 g masła
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 150 ml mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Jajka ubić z cukrem na jasnożółtą masę, wsypać mąkę przesianą z proszkiem – zmiksować, na sam koniec wlać wrzącą wodę – delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 40 minut, w temperaturze 175°C

Pod koniec pieczenia ciasta przygotować sos.

Sos waniliowy:

W garnku umieścić masło, mleko i cukier waniliowy, doprowadzić do wrzenia i gotować dalej około 12 minut (lekko zgęstnieje).

Wykonanie:

Jeszcze gorące ciasto przekroić na pół; dolną część nasączyć ciepłym sosem waniliowym i przykryć drugą częścią.

Wystudzić. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Szwedzkie ciasto waniliowe

  1. ~Clara pisze:

    Woh! To ciasto wygląda naprawdę smakowicie ;3

  2. ~Leyraa pisze:

    WOW muszę wypróbować 😀 Wygląda pysznie 🙂
    http://leyraa.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *