O wspaniałych właściwościach płatków owsianych pisałam przy okazji TEGO wpisu, więc dzisiaj po prostu podam kilka moich śniadaniowych propozycji; tym razem nie w postaci owsianki, ale koktajlu owsianego.
Płatki owsiane nie muszą być nudne! 😉
Migdałowo-różano-malinowy
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych (zmielonych)
- 125 ml sojowego mleka o smaku migdałowym
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka wody różanej
- 1 łyżeczka płynnego, wielokwiatowego miodu
- mrożone maliny
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy, po czym połączyć je z mlekiem sojowym, jogurtem naturalnym, wodą różaną, miodem – wymieszać. Z wierzchu oprószyć mrożonymi malinami oraz płatkami migdałowymi.
Cytrusowy z tahini
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych (zmielonych)
- 125 ml sojowego mleka o smaku waniliowym
- 125 ml jogurtu naturalnego
- sok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 0,5 grapefruita
- 1 łyżeczka tahini
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy i połączyć ze świeżo wyciśniętym z pomarańczy oraz grapefruita sokiem oraz z mlekiem sojowym, jogurtem naturalnym, tahini, szczyptą cynamonu – wymieszać.
Kawowo-bananowy
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych (zmielonych)
- 125 ml sojowego mleka o smaku bananowym
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 1 banan
- 1 porządna łyżka kawy zbożowej
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy, to samo zrobić z bananem, następnie połączyć z mlekiem sojowym, jogurtem naturalnym i kawą zbożową – wymieszać.
Szarlotkowy
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych (zmielonych)
- 125 ml sojowego mleka o smaku waniliowym
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 1 porządna łyżka prażonych jabłek
- 1 łyżeczka rodzynków (namoczonych w wodzie)
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy, dalej zalać je mlekiem sojowym, jogurtem naturalnym, dodać prażone jabłka (użyłam domowych; jabłka prażyłam z sokiem z cytryny, miodem oraz cynamonem), namoczone rodzynki, doprawić cynamonem – wymieszać.
Śliwkowo-orzechowy
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych (zmielonych)
- 125 ml sojowego mleka o smaku orzechowym
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka orzechów laskowych (zmielonych)
- 1 łyżka mąki orzechowej
- 6 suszonych śliwek (namoczonych w wodzie)
- prażone orzechy laskowe
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane, orzechy laskowe oraz namoczone śliwki zmielić w młynku do kawy, po czym połączyć z mlekiem sojowym, jogurtem naturalnym, mąką orzechową – wymieszać. Z wierzchu oprószyć podprażonymi na suchej patelni orzechami laskowymi.
Gruszkowo-chałwowy z sezamem
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych (zmielonych)
- 125 ml sojowego mleka o smaku waniliowym
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 50 g chałwy o smaku waniliowym
- 0,5 gruszki zblendowanej na mus (wcześniej ugotowanej w wodzie, soku z cytryny, z dodatkiem miodu)
- 1 łyżka sezamu
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy, następnie zalać je mlekiem sojowym, jogurtem naturalnym, dodać mus gruszkowy, pokruszoną chałwę i łyżkę sezamu – wymieszać.
Kasztanowo-klonowy z figami
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych (zmielonych)
- 125 ml sojowego mleka o smaku orzechowym
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mąki kasztanowej
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1,5 figi
- 1 łyżka kremu kasztanowego
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane oraz jedną, obraną ze skórki figę, zmielić w młynku do kawy, dalej połączyć z mlekiem sojowym, jogurtem naturalnym, mąką kasztanową, syropem klonowym – wymieszać. Z wierzchu ozdobić pokrojoną w plasterki pozostałą połówką figi oraz kremem kasztanowym.