Ponieważ z orzechowo-gruszkowego sernika zostało mi dość sporo gruszek oraz prawie pełna puszka masy krówkowej, to postanowiłam upiec drożdżowe bułeczki z takim oto nadzieniem; są wspaniale puszyste, delikatne, ze słodką, chrupiącą kruszonką – w sam raz na te mroźne, zimowe wieczory, do szklanki gorącej herbaty 😉
Przepis na gruszkowo-karmelowe bułeczki (około 18 niedużych sztuk – ja zrobiłam 12 większych) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej (tortowej, typ 450)
- 80 g drożdży
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 120 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 200 ml mleka (podgrzanego do temperatury 40°C)
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1 puszka masy krówkowej
- 5 miękkich, mocno dojrzałych gruszek
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Wykonać zaczyn: drożdże rozkruszyć, wrzucić do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka – wymieszać i odstawić na 20 minut pod przykryciem.
Jajka ubić z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na jasnożółtą, puszystą masę, następnie dodać wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę i roztopione, przestudzone masło – wyrobić gładkie, dość luźne ciasto, po czym przełożyć je do naczynia wysmarowanego olejem – odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1h.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować okrąg (można delikatnie rozwałkować) o grubości 1,5cm i przy pomocy szerokiej szklanki lub kubka wycinać kółka o średnicy 9-10cm.
Na każdy krążek wyłożyć 1 łyżkę masy krówkowej, pokrojoną w kostkę gruszkę, dokładnie zlepić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – odstawić na 30 minut.
Wierzch wyrośniętych bułeczek posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i oprószyć kruszonką (powstałą z połączenia składników).
Piec około 15-20 minut, w temperaturze 180°C (wierzch nie powinien być mocno spieczony)