Niekiedy, gdy mam więcej czasu, przygotowuję sobie na śniadanie pralinki (bo przecież nie można się w życiu ograniczać tylko do kanapek czy owsianek); zawsze są bezglutenowe, ale nie zawsze wegańskie, stąd wystarczy w drugim przepisie biały twaróg zastąpić serkiem tofu (tym aksamitnym), mleko w proszku mniejszą ilością mąki kokosowej (bowiem znacznie lepiej zagęszcza), a jogurt grecki mlekiem kokosowym, by były znakomitą propozycją dla wegan. Są przepyszne, wręcz deserowe, do szklanki porannej kawy idealne 😉
Z poniższych proporcji wychodzi przeważnie 6 sporych sztuk, a jeśli ktoś zdecyduje się na ich podwojenie, to niezjedzone od razu należy przechowywać w lodówce.
Daktylowo-orzechowo-owsiane z mrożonymi wiśniami i masłem orzechowym (Przepis pochodzi z bloga: http://more-food-love-and-life.blogspot.com/)
Składniki:
- 40 g płatków owsianych (zmielonych)
- 30 g daktyli (namoczonych we wrzątku)
- 0,5 małego banana
- 1 kopiata łyżka mąki orzechowej
- 1-2 łyżki mąki kokosowej
- cynamon
Dodatkowo:
- mrożone wiśnie
- masło orzechowe
- mąka orzechowa
Sposób przygotowania:
Daktyle rozdrobnić, zalać wrzątkiem, odstawić, potem zblendować z bananem i połączyć z resztą składników. Z powstałej masy uformować kuleczki, nadziewając je mrożonymi wiśniami oraz masłem orzechowym. Na sam koniec obtoczyć je w mące orzechowej.
Serowo-jaglane z pistacjami (Przepis autorski)
Składniki:
- 100 g białego, chudego twarogu (dwukrotnie zmielonego)
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 łyżka płatków jaglanych (zmielonych)
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 łyżka płynnego, wielokwiatowego miodu
- 1 łyżka naturalnego jogurtu greckiego
Dodatkowo:
- migdały
- pistacje (zmielone oraz całe)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do miski, dokładnie wymieszać, po czym nadziewając migdałem uformować kulki, które należy obtoczyć w zmielonych pistacjach i z wierzchu dodatkowo przyozdobić całymi.
Z fig i nerkowców obtoczone w sezamie (Przepis pochodzi z bloga: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/)
Składniki:
- 1 garść orzechów nerkowca (namoczonych we wrzątku)
- 6 suszonych fig (namoczonych we wrzątku)
- 1 łyżka wody różanej
Dodatkowo:
- sezam (do obtoczenia)
Sposób przygotowania:
Nerkowce oraz figi namoczyć we wrzątku (około 4h), odcedzić, po czym dokładnie zblendować z dodatkiem wody różanej. Z masy uformować kulki, następnie obtoczyć je w ziarnach sezamu.
Pozostałe propozycje umieszczone na blogu:
2. Dyniowo-orzechowo-kokosowe pralinki
3. Chałwowe pralinki nadziane wiśniami i masłem orzechowym