Śniadaniowe praliny

Niekiedy, gdy mam więcej czasu, przygotowuję sobie na śniadanie pralinki (bo przecież nie można się w życiu ograniczać tylko do kanapek czy owsianek); zawsze są bezglutenowe, ale nie zawsze wegańskie, stąd wystarczy w drugim przepisie biały twaróg zastąpić serkiem tofu (tym aksamitnym), mleko w proszku mniejszą ilością mąki kokosowej (bowiem znacznie lepiej zagęszcza), a jogurt grecki mlekiem kokosowym, by były znakomitą propozycją dla wegan. Są przepyszne, wręcz deserowe, do szklanki porannej kawy idealne 😉

Z poniższych proporcji wychodzi przeważnie 6 sporych sztuk, a jeśli ktoś zdecyduje się na ich podwojenie, to niezjedzone od razu należy przechowywać w lodówce.

Daktylowo-orzechowo-owsiane z mrożonymi wiśniami i masłem orzechowym (Przepis pochodzi z bloga: http://more-food-love-and-life.blogspot.com/)

Składniki:

  • 40 g płatków owsianych (zmielonych)
  • 30 g daktyli (namoczonych we wrzątku)
  • 0,5 małego banana
  • 1 kopiata łyżka mąki orzechowej
  • 1-2 łyżki mąki kokosowej
  • cynamon

Dodatkowo:

  • mrożone wiśnie
  • masło orzechowe
  • mąka orzechowa

Sposób przygotowania:

Daktyle rozdrobnić, zalać wrzątkiem, odstawić, potem zblendować z bananem i połączyć z resztą składników. Z powstałej masy uformować kuleczki, nadziewając je mrożonymi wiśniami oraz masłem orzechowym. Na sam koniec obtoczyć je w mące orzechowej.

Serowo-jaglane z pistacjami (Przepis autorski)

Składniki:

  • 100 g białego, chudego twarogu (dwukrotnie zmielonego)
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżka płatków jaglanych (zmielonych)
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżka płynnego, wielokwiatowego miodu
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu greckiego

Dodatkowo:

  • migdały
  • pistacje (zmielone oraz całe)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucić do miski, dokładnie wymieszać, po czym nadziewając migdałem uformować kulki, które należy obtoczyć w zmielonych pistacjach i z wierzchu dodatkowo przyozdobić całymi.

Z fig i nerkowców obtoczone w sezamie (Przepis pochodzi z bloga: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/)

Składniki:

  • 1 garść orzechów nerkowca (namoczonych we wrzątku)
  • 6 suszonych fig (namoczonych we wrzątku)
  • 1 łyżka wody różanej

Dodatkowo:

  • sezam (do obtoczenia)

Sposób przygotowania:

Nerkowce oraz figi namoczyć we wrzątku (około 4h), odcedzić, po czym dokładnie zblendować z dodatkiem wody różanej. Z masy uformować kulki, następnie obtoczyć je w ziarnach sezamu.

Pozostałe propozycje umieszczone na blogu:

1. Kawowe trufle z tofu

2. Dyniowo-orzechowo-kokosowe pralinki

3. Chałwowe pralinki nadziane wiśniami i masłem orzechowym

4. Wegańskie Raffaello z kaszy jaglanej

5. Marchewkowo-orzechowe pralinki owsiane

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Pralinki, trufle, Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *