Bananowe ciasto puszyste niczym chmurka

Dzisiaj chciałam zaprezentować przepis na naprawdę proste, tanie, nieduże, do tego błyskawiczne i nieopadające po wyjęciu z piekarnika, ale wymagające delikatności ciasto, które w podzięce za tę subtelność odwdzięczy się niesamowitą puszystością, lekkością (jaką uzyskuje poprzez ubicie białek i niewielkiej, bo to zaledwie 2 łyżki, ilości mąki), słodyczą i wyczuwalnym smakiem banana. Do poobiedniej herbaty idealne 😉

Przepis na bananowy puszek (kwadratowa blaszka o wymiarach 24x24cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/

Składniki:

  • 7 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 115 g kisielu cytrynowego (proszek)
  • 115 g budyniu waniliowego (proszek)
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 spore banany

Dodatkowo:

  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę, po czym powoli dodać cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Następnie wlać olej i w kilku porcjach wsypać wymieszane suche składniki (mąkę, kisiel, budyń, proszek). Na sam koniec wmieszać pokrojone w niedużą kostkę banany.

Gotową masę wylać na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Piec około 1h, w temperaturze 170°C

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *