Dzisiaj chciałam zaprezentować przepis na naprawdę proste, tanie, nieduże, do tego błyskawiczne i nieopadające po wyjęciu z piekarnika, ale wymagające delikatności ciasto, które w podzięce za tę subtelność odwdzięczy się niesamowitą puszystością, lekkością (jaką uzyskuje poprzez ubicie białek i niewielkiej, bo to zaledwie 2 łyżki, ilości mąki), słodyczą i wyczuwalnym smakiem banana. Do poobiedniej herbaty idealne 😉
Przepis na bananowy puszek (kwadratowa blaszka o wymiarach 24x24cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/
Składniki:
- 7 jajek (białka i żółtka osobno)
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 pełne łyżki mąki pszennej (tortowej)
- 115 g kisielu cytrynowego (proszek)
- 115 g budyniu waniliowego (proszek)
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 spore banany
Dodatkowo:
- cukier puder (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę, po czym powoli dodać cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Następnie wlać olej i w kilku porcjach wsypać wymieszane suche składniki (mąkę, kisiel, budyń, proszek). Na sam koniec wmieszać pokrojone w niedużą kostkę banany.
Gotową masę wylać na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Piec około 1h, w temperaturze 170°C
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem