Walentynkowe WEGE przysmaki (I): jaglany krem Raffaello

Kontynuuję umieszczanie walentynkowych przepisów, ale dzisiaj coś w wersji wege, bo i tutaj jest spore pole do pysznego popisu 😉

Jakbym miała wymienić swoje dwa ulubione smaki, to bez zastanowienia powiedziałabym: kawa i kokos, stąd zaproszenie na kawę lub obdarowanie takim słoiczkiem stanowiłoby dla mnie cudowny prezent.

A w owym słoiczku dużo zdrowsza, przy tym wegańska, mniej kaloryczna i bezglutenowa wersja kremu o smaku chyba jednym z najlepszych, mianowicie Raffaello: gładki, gęsty, kokosowo-migdałowy, no prawdziwy rarytas, doskonały 😉

Przepis na jaglany krem Raffaello (słoiczek 400 ml) (przepis autorski)

Składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka sojowego mleka o smaku waniliowym
  • 1 płaska łyżka ekologicznego cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 puszka mleczka kokosowego light o pojemności 400 ml
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki migdałów w słupkach

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przepłukać wodą, następnie wrzucić do garnka, zalać szklanką mleka, wsypać cukier i gotować do momentu całkowitego wchłonięcia mleka – wystudzić.

Do chłodnej kaszy dodać 1 łyżkę wiórków kokosowych i 1 łyżkę migdałów w słupkach, wymieszać i zblendować na gładko.

Do powstałej masy dodać gęste mleczko kokosowe – wymieszać na krem.

Na sam koniec połączyć z resztą wiórków oraz słupków.

Przełożyć do słoiczka. Schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Bez kategorii, Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *