Walentynkowe przysmaki (II): truflowe kubeczki

Czekolada, bita śmietana i truskawki, czyli kolejna walentynkowa odsłona 😉

Tym razem mocno czekoladowe trufle, o piankowej konsystencji, z masą chmurkowej bitej śmietany i gęstego sosu.

Przepis na truflowe kubeczki (8-10 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej (tortowej)
  • 140 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
  • 200 g brązowego cukru
  • 140 g masła
  • 2 duże jajka
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietany 36% (schłodzonej)
  • 50 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 1 łyżka cukru pudru

Sos czekoladowy:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietany 36%

Dodatkowo:

  • świeże truskawki

Sposób przygotowania:

Do garnuszka włożyć masło i mleko – zagotować do rozpuszczenia, po czym wrzucić posiekaną czekoladę, chwilę odczekać – wymieszać.

W misce połączyć rózgą jajka, cukier, aromat i śmietanę, następnie wlać lekko przestudzony sos.

Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie wymieszać.

Piec około 25-30 minut, w temperaturze 170°C (patyczek może być oblepiony klejącym ciastem, chodzi o to, by nie było surowe; ważne też by nie piec zbyt długo, bo trufla zrobi się sucha)

Wyjąć. Wystudzić. Udekorować bitą śmietaną (śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem mascarpone, dosłodzić cukrem pudrem), polać sosem czekoladowym (podgrzać śmietanę, potem wrzucić połamaną czekoladę, odczekać i wymieszać) i wbić truskawkę.

Schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Bez kategorii, Czekoladowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *