Tym przepysznym, bezglutenowym, wegańskim akcentem kończę cykl walentynkowych przysmaków 😉
A jest to biała czekolada wykonana na bazie mleczka kokosowego, nafaszerowana całą masą migdałów oraz plastrów kokosowych – genialna!
Zaraz po wyciągnięciu z zamrażarki jest dość twarda, ale po odczekaniu kilku minut idealnie kremowa 😉
Przepis na koksową białą czekoladę z migdałami (Przepis pochodzi z bloga: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/)
Składniki:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 garść migdałów
- 0,5 garści plastrów kokosowych
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 15 g ekologicznego cukru waniliowego
*jeśli ktoś lubi słodsze to można dosłodzić ksylitolem lub erytrytolem
Sposób przygotowania:
Prostokątne naczynie wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć trochę migdałów oraz plastrów kokosowych. Gęste mleczko wymieszać z cukrem, następnie dodać pozostałe migdały i plastry kokosa – wymieszać, przełożyć do formy i wstawić do zamrażarki na około 1h.
słodka ta wegedieta, wolałbym jedzta, co chceta 🙂
Każda dieta może być słodka, jeśli rzecz tyczy się słodkości 😉