Od jakiegoś czasu szukałam przepisu na ciasto Snickers, a że nie znalazłam odpowiedniego, to postanowiłam sama coś wykombinować – i wykombinowałam: w oparciu o mięciuteńki, nasączony likierem, sprawdzony biszkopt kakaowy oraz chrupiącą batonikową wkładkę, które przełożyłam budyniowo-maślanym kremem czekoladowym, orzechową masą krówkową, zwieńczając ogromem fistaszków i aksamitną polewą czekoladową. Efekt? Nieziemski. Ciasto? Ogromne! I przepyszne 😉
Poniżej też podałam linki do pozostałych przepisów, w których wykorzystałam popularne, sklepowe słodkości 😉
Przepis na ciasto Snickers (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis na ciasto biszkoptowe oraz wkładkę batonikową pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 9 jajek (białka i żółtka osobno)
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wkładka batonikowa:
- 7 białek
- 150 g cukru pudru
- 200 g orzechów ziemnych
- 100 g wiórków kokosowych
- 3 batony Snickers (posiekane)
Budyniowo-maślany krem czekoladowy:
- 4 budynie czekoladowe
- 4 szklanki mleka 3,2%
- 400 g masła 82% (miękkiego)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
Polewa:
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 400 g orzechów ziemnych
- 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
- likier orzechowy lub karmelowy (do nasączenia)
- 1 duże opakowanie kakaowych herbatników
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas miksując dodać cukier, potem żółtka.
Na sam koniec wmieszać mąkę przesianą z proszkiem i gorzkim kakao.
Ciasto przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40-45 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić.
Wkładka batonikowa:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem powoli, cały czas miksując, łyżka po łyżce, wsypać cukier. Następnie dodać wiórki kokosowe, orzechy ziemne i posiekane Snickersy.
Masę przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 minut, w temperaturze 170°C.
Wyjąć. Wystudzić.
Krem czekoladowy:
3 szklanki mleka zagotować z cukrami, a gdy zacznie wrzeć wlać do niego pozostałą szklankę, w której zostały wymieszane budynie czekoladowe (bardzo dokładnie, do całkowitego rozpuszczenia proszku) – i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia, by uniknąć powstania grudek.
Do ciepłego budyniu wrzucić masło, poczekać aż się roztopi i delikatnie zmiksować na gładki krem.
Wystudzić.
Wykonanie:
Pierwszy blat nasączyć likierem orzechowym lub karmelowym, wyłożyć połowę budyniowo-maślanego kremu czekoladowego, przycisnąć go wkładką batonikową, rozsmarować pozostały krem, poukładać kakaowe herbatniki, posmarować je orzechową masą krówkową, przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć je likierem, rozsypać orzechy ziemne, wylać polewę (w niedużym rondelu doprowadzić do wrzenia śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos).
Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.
Inne batonikowo-pralinowe przepisy:
3. Ciasto milionera, czyli TWIX
4. Ciasto Kinder Country (bez pieczenia)
21. Wegańskie, bezglutenowe Raffaello
23. Praliny Raffaello z kaszy jaglanej
29. Trufle z tofu o smaku cappuccino
Super.
Oto kilka moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
http://www.ciastamamy.pl
Świetne są; muszę potestować – fajnie jest kombinować z wypiekami!
Ciekawy przepis, to jedno z moich ulubionych ciast. Pięknie wygląda, zapraszam też na moją wersję Snickersa
http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
Nie znałam bloga, wszak teraz już znam: będę zaglądała :)!
jedno z moich ulubionych ciast
polecam moją wersję snikersa
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/01/ciasto-snikers.html
pozdrawiam!
niebo w gębie
podrzucam przepis na snickersa bez pieczenia
http://ronddel.blogspot.com/2016/05/snickers-bez-pieczenia.html
I taka wersja jest bardzo fajna, plus znacznie szybsza:)
Chętnie wypróbuję! 🙂
pyszne ciasto, ja też polecam pyszne domowe wyroby smakiem jak od babci http://blog.winoiser.com
Dziękuję za link: wpadnę!