Ciasto Snickers + spis innych batonikowo-pralinowych wypieków

Od jakiegoś czasu szukałam przepisu na ciasto Snickers, a że nie znalazłam odpowiedniego, to postanowiłam sama coś wykombinować – i wykombinowałam: w oparciu o mięciuteńki, nasączony likierem, sprawdzony biszkopt kakaowy oraz chrupiącą batonikową wkładkę, które przełożyłam budyniowo-maślanym kremem czekoladowym, orzechową masą krówkową, zwieńczając ogromem fistaszków i aksamitną polewą czekoladową. Efekt? Nieziemski. Ciasto? Ogromne! I przepyszne 😉

Poniżej też podałam linki do pozostałych przepisów, w których wykorzystałam popularne, sklepowe słodkości 😉

Przepis na ciasto Snickers (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis na ciasto biszkoptowe oraz wkładkę batonikową pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 9 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wkładka batonikowa:

  • 7 białek
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g orzechów ziemnych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 batony Snickers (posiekane)

Budyniowo-maślany krem czekoladowy:

  • 4 budynie czekoladowe
  • 4 szklanki mleka 3,2%
  • 400 g masła 82% (miękkiego)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Polewa:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 400 g orzechów ziemnych
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
  • likier orzechowy lub karmelowy (do nasączenia)
  • 1 duże opakowanie kakaowych herbatników

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas miksując dodać cukier, potem żółtka.

Na sam koniec wmieszać mąkę przesianą z proszkiem i gorzkim kakao.

Ciasto przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 40-45 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Wkładka batonikowa:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem powoli, cały czas miksując, łyżka po łyżce, wsypać cukier. Następnie dodać wiórki kokosowe, orzechy ziemne i posiekane Snickersy.

Masę przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 30 minut, w temperaturze 170°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Krem czekoladowy:

3 szklanki mleka zagotować z cukrami, a gdy zacznie wrzeć wlać do niego pozostałą szklankę, w której zostały wymieszane budynie czekoladowe (bardzo dokładnie, do całkowitego rozpuszczenia proszku) – i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia, by uniknąć powstania grudek.

Do ciepłego budyniu wrzucić masło, poczekać aż się roztopi i delikatnie zmiksować na gładki krem.

Wystudzić.

Wykonanie:

Pierwszy blat nasączyć likierem orzechowym lub karmelowym, wyłożyć połowę budyniowo-maślanego kremu czekoladowego, przycisnąć go wkładką batonikową, rozsmarować pozostały krem, poukładać kakaowe herbatniki, posmarować je orzechową masą krówkową, przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć je likierem, rozsypać orzechy ziemne, wylać polewę (w niedużym rondelu doprowadzić do wrzenia śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos).

Schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Inne batonikowo-pralinowe przepisy:

1. Ciasto Prince Polo

2. Ciasto 3 BIT

3. Ciasto milionera, czyli TWIX

4. Ciasto Kinder Country (bez pieczenia)

5. Ciasto Mleczna Kanapka

6. Ciasto Kinder Bueno

7. Ciasto Bounty

8. Ciasteczka Bounty

9. Babka Bounty

10. Ciasto Princessa kokosowa

11. Babeczki „Mars”

12. Ciasto Delicja

13. Chałwowa Delicja

14. Tort Oreo

15. Mini serniczki Oreo

16. Michałkowe babeczki

17. Nutella Cake

18. Domowe batoniki Lion

19. Domowe Knoppersy

20. Tort Raffaello

21. Wegańskie, bezglutenowe Raffaello

22. Babeczki Raffaello

23. Praliny Raffaello z kaszy jaglanej

24. Jaglany krem Raffaello

25. Koktajl Raffaello

26. Ciasto Kubuś

27. Kostka Cappuccino

28. Serniczki Cappuccino

29. Trufle z tofu o smaku cappuccino

30. Domowa chałwa

31. Domowe Markizy

32. Domowe Pieguski

33. Bitki z makiem

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Bez kategorii, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

10 odpowiedzi na „Ciasto Snickers + spis innych batonikowo-pralinowych wypieków

  1. ~Bartek pisze:

    Ciekawy przepis, to jedno z moich ulubionych ciast. Pięknie wygląda, zapraszam też na moją wersję Snickersa
    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

  2. ~Obżarciuch pisze:

    jedno z moich ulubionych ciast
    polecam moją wersję snikersa
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/01/ciasto-snikers.html

    pozdrawiam!

  3. ~Ania pisze:

    pyszne ciasto, ja też polecam pyszne domowe wyroby smakiem jak od babci http://blog.winoiser.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *