Jeszcze jedna babka na blogu, różniąca od innych, równie pysznych, atrakcyjnym wyglądem, zapewniającym wdzięczną nazwę: TULIPAN. A kryje się pod nią ciemna warstwa na bazie gorzkiego kakao, różowa o smaku wiśniowym, nakrapiana z makiem oraz najjaśniejsza i szczególnie delikatna cytrynowa. Mięciutka, puchata, kolorowa – całym sercem polecam.
Przepis na babkę tulipan (keksówka – o wymiarach 27×12 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1,5 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 250 g masła (miękkiego)
- 6 jajek (białka i żółtka osobno)
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 kisiel wiśniowy
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżka maku
Sposób przygotowania:
Masło chwilę zmiksować, następnie wsypać oba cukry i miksować aż do uzyskania jasnego puchu, po czym cały czas mieszając, dodawać po jednym żółtku. Wlać olej – zmiksować. Następnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Na sam koniec połączyć ze sztywną i lśniącą pianą ubitą z białek.
Ciasto podzielić na cztery części: do jednej wmieszać kisiel cytrynowy, do drugiej wiśniowy, do trzeciej gorzkie kakao, a do czwartej mak.
Spód keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim umieścić warstwę kakaową, dalej wiśniową, z makiem i cytrynową. Środek ciasta naciąć wzdłuż nożem.
Pierwsze 20 minut piec w temperaturze 160°C, kolejne 30-40 minut w temperaturze 170°C.
Wyjąć. Wystudzić. Wierzch można oblać lukrem (1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki soku z cytryny).