Wilgotna babka kakaowa na Wielkanoc

Jeszcze jeden przepis na genialną babkę wielkanocną – tym razem w wersji kakaowej, wszakże nie ma ona nic wspólnego z ciężkimi, gliniastymi ciastami czy tymi suchymi niczym wiór: jest wilgotna, mocno kakaowa, wręcz wykwintna, z wierzchu oblana polewą z gorzkiej czekolady i dla nadania świątecznego akcentu ozdobiona jajeczkami, choć jest na tyle uniwersalna, że można ją piec na wiele innych okazji, nawet na śniadanie lub podwieczorek  😉

Przepis na wilgotną babkę kakaową (forma o średnicy 25 cm ) (Przepis na babkę pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Babka:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 6 jajek
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 8 łyżek mleka
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • czekoladowe jajeczka (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Jajka zmiksować z cukrem na jasnożółtą, puszystą masę, po czym, w dalszym ciągu miksując, wlać olej oraz wrzątek. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – połączyć.

Ciasto przelać do formy na babkę wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Piec około 40-45 minut ,w temperaturze 180°C

Wyjąć. Wystudzić. Oblać polewą (zagotować wyżej podane składniki) i ozdobić jajeczkami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Bez kategorii, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Wilgotna babka kakaowa na Wielkanoc

  1. ~nasumi pisze:

    no to może być coś!… nie gustuje w niewilgotnych babkach 🙂

    • BlackLady pisze:

      Każdy wedle własnego gustu, ale często jak się zbyt rozsmakuje, to traci umiar, a szkoda, bo umiar jest ważny we wszystkim 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *