Jeszcze jeden przepis na genialną babkę wielkanocną – tym razem w wersji kakaowej, wszakże nie ma ona nic wspólnego z ciężkimi, gliniastymi ciastami czy tymi suchymi niczym wiór: jest wilgotna, mocno kakaowa, wręcz wykwintna, z wierzchu oblana polewą z gorzkiej czekolady i dla nadania świątecznego akcentu ozdobiona jajeczkami, choć jest na tyle uniwersalna, że można ją piec na wiele innych okazji, nawet na śniadanie lub podwieczorek 😉
Przepis na wilgotną babkę kakaową (forma o średnicy 25 cm ) (Przepis na babkę pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
Babka:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki gorzkiego kakao
- 6 jajek
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 0,5 szklanki wrzątku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 8 łyżek mleka
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- czekoladowe jajeczka (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Jajka zmiksować z cukrem na jasnożółtą, puszystą masę, po czym, w dalszym ciągu miksując, wlać olej oraz wrzątek. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – połączyć.
Ciasto przelać do formy na babkę wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piec około 40-45 minut ,w temperaturze 180°C
Wyjąć. Wystudzić. Oblać polewą (zagotować wyżej podane składniki) i ozdobić jajeczkami.
no to może być coś!… nie gustuje w niewilgotnych babkach 🙂
Każdy wedle własnego gustu, ale często jak się zbyt rozsmakuje, to traci umiar, a szkoda, bo umiar jest ważny we wszystkim 😉