Świąteczny przepis na lekko korzenne, słodkie, z wierzchu pociągnięte morelową konfiturą i przyozdobione cytrynowym lukrowym krzyżem muffiny, wykonane na wzór angielskich wielkanocnych bułeczek, które przypadną do gustu zwłaszcza tym, lubiącym wypieki najeżone bakaliami, bo jest tu ogrom suszonej żurawiny oraz rodzynków 😉
Przepis na muffiny jak hot cross buns (12 sztuk ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
- 370 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 165 ml oleju słonecznikowego
- 250 ml maślanki (kefiru lub zsiadłego mleka)
- 135 g suszonej żurawiny
- 150 g rodzynków
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier cytrynowy:
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- konfitura morelowa
Sposób przygotowania:
Suszoną żurawinę oraz rodzynki zalać wrzątkiem – odstawić na 10 minut.
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać, a na sam koniec połączyć je z odsączonymi bakaliami.
Gotowym ciastem wypełnić papilotki do muffinów.
Piec około 25 minut, w temperaturze 165°C
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu posmarować podgrzaną konfiturą morelową, a na niej, przy pomocy rękawa cukierniczego, okrągłą tylką, wycisnąć z lukru (cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny) wzór w kształcie krzyża.