Wegański, bezglutenowy mazurek orzechowo-chałwowy

Mazurki są moim zdaniem symbolem wielkanocnego kiczu: dużo, kolorowo i potwornie słodko, stąd tym razem postanowiłam trochę odczarować to negatywne podejście. W związku z tym lepiej poszperałam i nie tylko znalazłam taki w wersji wegańskiej i bezglutenowej, ale też posiadający jeden z najlepszych chrupiących spodów oraz kremów, mianowicie gęsty, aksamitny, wyraźnie orzechowo-chałwowy, który połączyłam z dżemem figowym (ale myślę, że będzie też wspaniale smakował z malinowym, z czarnego bzu czy powidłami śliwkowymi), zaś z wierzchu ozdobiłam orzechami, suszonymi owocami i kokosem (autorka sugeruje jeszcze polewę z gorzkiej czekolady).

Bardzo polecam 😉

*podaję proporcje na kwadratową formę 22x22cm, ja wykonałam w okrągłej o średnicy 11cm

Przepis na wegański, bezglutenowy mazurek orzechowo-chałwowy (forma o wymiarach 22x22cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://www.truetastehunters.com/)

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g skrobi kukurydzianej
  • 100 g orzechów włoskich (zmielonych)
  • 3 łyżki siemienia lnianego (zmielonego)
  • 4-5 łyżek syropu klonowego lub z agawy
  • 120 g oleju kokosowego
  • 80 ml sojowego mleka o smaku waniliowym lub orzechowym
  • ziarenka z 0,5 laski wanilii
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Krem orzechowo-chałwowy:

  • 400 ml gęstego mleka kokosowego
  • 50 g orzechów włoskich (zmielonych)
  • 50 g orzechów laskowych (zmielonych)
  • 3 łyżki pasy sezamowej (tahini)
  • 5 łyżek ksylitolu
  • ziarenka z 0,5 laski wanilii

Dodatkowo:

  • ulubiony dżem (u mnie figowy)
  • bakalie (u mnie orzechy włoskie, laskowe, suszone śliwki, morele i suszona żurawina, chipsy oraz wiórki koksowe)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

W kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy. Wlać mleko roślinne, syrop klonowy/z agawy i dodać ziarenka z laski wanilii – podgrzać do całkowitego połączenia. Zdjąć, lekko przestudzić i wmieszać zmielone siemię lniane.

Do miski przesiać mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia. Wsypać zmielone orzechy – wymieszać.

Do suchych składników wlać mokre i wyrobić z nich ciasto.

Ciasto wkleić do kwadratowej, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, formy – schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Piec około 20 minut, w temperaturze 170°C

Wyjąć. Wystudzić.

Krem orzechowo-chałwowy:

Na patelni podprażyć orzechy włoskie oraz laskowe – wystudzić i wrzucić do kielicha blendera. Dodać tahini i ziarenka z laski wanilii – zblendować na gładką masę.

Schłodzoną śmietanę kokosową ubić na sztywno z ksylitolem, po czym wymieszać ze zblendowaną masą orzechową.

Wykonanie:

Wystudzony spód posmarować ulubionym dżemem, na niego wyłożyć krem orzechowo-chałwowy i przyozdobić bakaliami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Mazurki, Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *