Wegański sernik jest, makowiec też, więc by powstało zimowo-jesienne trio ze świątecznym posmakiem w ciut nowej odsłonie potrzeba tutaj szarlotki 😉
Ta jest WYJĄTKOWA, w smaku kompletnie nie odbiegająca od tej tradycyjnej (więc jeśli goście nie zostaną wcześniej uświadomieni, to nawet się nie zorientują), a na pewno dużo zdrowsza, bo bez dodatku mąki pszennej i białego cukru.
Kruchy spód, gęsta, delikatnie cynamonowa masa jabłkowa, chrupiąca kruszonka – doskonała na ciepło z kleksem mleka kokosowego i na zimno, z filiżanką mocnego espresso albo piankowego cappuccino (oczywiście z mlekiem sojowym), ze szklanką korzennej, może kwiatowej herbaty? Pyszna zawsze 😉
Dodatkowo postanowiłam tutaj umieścić listę wegańskich przepisów, jakie są dostępne na blogu: wszystkie sprawdzone 😉
Przepis na wegańską szarlotkę (forma o wymiarach 20x20cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://www.truetastehunters.com/ )
Składniki:
Ciasto:
- 120 g mąki kokosowej
- 120 g mąki z ciecierzycy
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 125 ml syropu klonowego
- 125 ml oleju kokosowego
- 100 ml waniliowego mleka sojowego (albo innego roślinnego)
- ziarenka z 0,5 laski wanilii
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 700 g domowych prażonych jabłek wymieszanych z 2-3 łyżkami ksylitolu, 1 łyżeczką cynamonu i 1 łyżką soku z cytryny (waga nie surowych, ale już uprażonych jabłek, gotowych do wyłożenia na ciasto)
Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy. Dodać mleko roślinne, sól, ziarenka wanilii i syrop klonowy – całość podgrzać do połączenia składników, odstawić do lekkiego wystygnięcia i wmieszać mielone siemię lniane.
Do miski przesiać wszystkie mąki wraz z bezglutenowym proszkiem do pieczenia.
Do suchych składników wlać mokre, dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą (wystarczy z wierzchu przykryć miskę, bo ciasto może pozostać w formie kruszonki) – schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Ciasto podzielić na dwie części: pierwszą wylepić spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, później rozsmarować prażone jabłka (jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać ksylitol, sok z cytryny i cynamon – smażyć pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż do zmięknięcia; mają być miękkie, ale jeszcze w kawałkach), wyrównać i z wierzchu oprószyć pozostałą kruszonką.
Piec około 50 minut, w temperaturze 175°C (jeśli kruszonka będzie się przypalała należy szarlotkę przykryć papierem lub folią aluminiową)
Wyjąć. Wystudzić albo jeść od razu, jeszcze ciepłą 😉
Inne wegańskie przepisy:
3. Piernik marchewkowy (z kremem z tofu i suszonymi owocami)
4. Waniliowy tofurnik na bananowo-migdałowym cieście (z konfiturą pomarańczową i suszonym mango)
5. Dyniowo-orzechowy tofurnik (z konfiturą pomarańczową i nerkowcami)
6. Cytrynowy nernik (z suszonymi płatkami róży oraz pistacjami)
7. Dyniowo-kokosowy jagielnik (z sosem daktylowo-orzechowym i figami)
9. Blondie (z dżemem z czarnego bzu, malinami i orzechami ziemnymi)
10. Ciasto kasztanowe (z suszoną żurawiną, dżemem rokitnikowym i orzeszkami pinii)
11. Kasztanowe ciasteczka (z żurawiną i migdałami)
13. Owsiano-ryżowe tartaletki z budyniem waniliowym oraz jeżynami
14. Jaglane serduszka buraczano-jabłkowe z sosem wiśniowym
14. Orkiszowo-owsiane ciastko kawowe (z masłem orzechowym i konfiturą bananowo-gruszkową z wanilią)
15. Ciasteczka owsiane z bananem
16. Kukurydziano-ryżowe pieczone pączusie (z dżemem figowym i kokosowym deserem sojowym)
19. Dyniowo-orzechowo-kokosowe pralinki
20. Pralinki nadziane wiśniami i masłem orzechowym
21. Marchewkowo-orzechowe pralinki owsiane
22. Kokosowy pudding z chia z jęczmiennymi lodami bananowymi
23. Kokosowa biała czekolada z migdałami
24. Kukurydziany pudding z musem malinowym
25. Banany w cieście kukurydzianym
26. Kokosowy krem z awokado i banana
apetycznie wygląda
zapraszam na moje ciasta
http://www.obzarciuch.pl/search/label/ciasta?max-results=7
pozdrawiam!
bardzo lubimy takie szarlotki
polecam szarlotkę afrodytę
http://www.rondel.pl/2017/03/szarlotka-afrodyta.html
pyszna!!!! ja polecam swojskie domowe przepisy na wyroby http://blog.winoiser.com
Pycha,
zapraszam na pyszne ciasta
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/p/desery.html
Już widzę świetne przepisy na babki i serniki! 🙂
O rany, nawet sery z pleśnią robisz 😉 Ale szał 😉
Genialna nazwa i pysznie wyglądająca szarlotka 🙂
Fajnie wygląda! Zapraszam serdecznie do mojego przepisu na pyszne racuchy http://chiclifestyle.pl/jak-zrobic-pyszne-puszyste-racuchy-z-jablkami-przepis/
Wspaniale wyglądają 😉 Dzielę się też swoim sprawdzonym przepisem: http://blacklady.blogujaca.pl/2016/05/16/racuchowe-czarny-mary/
Dziękuję! Wpadnę!
Bardzo ciekawy przepis. U mnie szarlotka na mega kruchym cieście
http://bulkazchlebem.pl/szarlotka/
Z opisu wynika, że ciasto musi być naprawdę kruchutkie; zaraz mi się kojarzą ciasteczka Siostry Anastazji: http://blacklady.blogujaca.pl/2016/08/13/a-na-podwieczorek-ciasteczka-siostry-anastazji/ 😉
A widzieliście kiedyś NIE wegańską szarlotkę ?
Naturalnie: ta, która w kruchym cieście zawiera żółtka, kwaśną śmietanę, masło bądź smalec albo te inne cuda z bezami czy budyniowymi piankami.
Ciekawa propozycja 🙂 po kilka inspiracji zapraszam na http://www.kate-life-trends.blogspot.com
Tym, co już na wstępie mnie urzekło są propozycje filmowe i krem pistacjowy! 😉