Wege niebo, czyli wegańska szarlotka + spis innych wegańskich wypieków

Wegański sernik jest, makowiec też, więc by powstało zimowo-jesienne trio ze świątecznym posmakiem w ciut nowej odsłonie potrzeba tutaj szarlotki 😉

Ta jest WYJĄTKOWA, w smaku kompletnie nie odbiegająca od tej tradycyjnej (więc jeśli goście nie zostaną wcześniej uświadomieni, to nawet się nie zorientują), a na pewno dużo zdrowsza, bo bez dodatku mąki pszennej i białego cukru.

Kruchy spód, gęsta, delikatnie cynamonowa masa jabłkowa, chrupiąca kruszonka – doskonała na ciepło z kleksem mleka kokosowego i na zimno, z filiżanką mocnego espresso albo piankowego cappuccino (oczywiście z mlekiem sojowym), ze szklanką korzennej, może kwiatowej herbaty? Pyszna zawsze 😉

Dodatkowo postanowiłam tutaj umieścić listę wegańskich przepisów, jakie są dostępne na blogu: wszystkie sprawdzone 😉

Przepis na wegańską szarlotkę (forma o wymiarach 20x20cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://www.truetastehunters.com/ )

Składniki:

Ciasto:

  • 120 g mąki kokosowej
  • 120 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 125 ml syropu klonowego
  • 125 ml oleju kokosowego
  • 100 ml waniliowego mleka sojowego (albo innego roślinnego)
  • ziarenka z 0,5 laski wanilii
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 700 g domowych prażonych jabłek wymieszanych z 2-3 łyżkami ksylitolu, 1 łyżeczką cynamonu i 1 łyżką soku z cytryny (waga nie surowych, ale już uprażonych jabłek, gotowych do wyłożenia na ciasto)

Sposób przygotowania:

W kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy. Dodać mleko roślinne, sól, ziarenka wanilii i syrop klonowy – całość podgrzać do połączenia składników, odstawić do lekkiego wystygnięcia i wmieszać mielone siemię lniane.

Do miski przesiać wszystkie mąki wraz z bezglutenowym proszkiem do pieczenia.

Do suchych składników wlać mokre, dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą (wystarczy z wierzchu przykryć miskę, bo ciasto może pozostać w formie kruszonki) – schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Ciasto podzielić na dwie części: pierwszą wylepić spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, później rozsmarować prażone jabłka (jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać ksylitol, sok z cytryny i cynamon – smażyć pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż do zmięknięcia; mają być miękkie, ale jeszcze w kawałkach), wyrównać i z wierzchu oprószyć pozostałą kruszonką.

Piec około 50 minut, w temperaturze 175°C (jeśli kruszonka będzie się przypalała należy szarlotkę przykryć papierem lub folią aluminiową)

Wyjąć. Wystudzić albo jeść od razu, jeszcze ciepłą 😉

Inne wegańskie przepisy:

1. Makowiec w kruchym cieście

2. Orzechowiec

3. Piernik marchewkowy (z kremem z tofu i suszonymi owocami)

4. Waniliowy tofurnik na bananowo-migdałowym cieście (z konfiturą pomarańczową i suszonym mango)

5. Dyniowo-orzechowy tofurnik (z konfiturą pomarańczową i nerkowcami)

6. Cytrynowy nernik (z suszonymi płatkami róży oraz pistacjami)

7. Dyniowo-kokosowy jagielnik (z sosem daktylowo-orzechowym i figami)

8. Mazurek orzechowo-chałwowy

9. Blondie (z dżemem z czarnego bzu, malinami i orzechami ziemnymi)

10. Ciasto kasztanowe (z suszoną żurawiną, dżemem rokitnikowym i orzeszkami pinii)

11. Kasztanowe ciasteczka (z żurawiną i migdałami)

12. Torcik Raffaello

13. Jaglane praliny Raffaello

14. Jaglany krem Raffaello

12. Muffiny

13. Babeczki jaglano-bananowe 

13. Owsiano-ryżowe tartaletki z budyniem waniliowym oraz jeżynami

14. Jaglane serduszka buraczano-jabłkowe z sosem wiśniowym

14. Orkiszowo-owsiane ciastko kawowe (z masłem orzechowym i konfiturą bananowo-gruszkową z wanilią)

15. Ciasteczka owsiane z bananem

16. Kukurydziano-ryżowe pieczone pączusie (z dżemem figowym i kokosowym deserem sojowym)

17. Słodkie bułeczki (kukurydziano-pomarańczowe z nadzieniem kokosowym, pieczone naleśniczki ryżowo-owsiane z nadzieniem z tofu jedwabistego i rodzynków, orzechowo-owsiane kwadraciki z wiśniami i sosem daktylowym)

18. Kawowe trufle z tofu

19. Dyniowo-orzechowo-kokosowe pralinki

20. Pralinki nadziane wiśniami i masłem orzechowym

21. Marchewkowo-orzechowe pralinki owsiane

22. Kokosowy pudding z chia z jęczmiennymi lodami bananowymi

23. Kokosowa biała czekolada z migdałami

24. Kukurydziany pudding z musem malinowym

25. Banany w cieście kukurydzianym

26. Kokosowy krem z awokado i banana

27. Budyń marchewkowo-pomarańczowy

28. Pasztet z cieciorki

29. Chipsy z jarmużu

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Jabłeczniki, szarlotki, z jabłkami, Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Wege niebo, czyli wegańska szarlotka + spis innych wegańskich wypieków

  1. Bardzo ciekawy przepis. U mnie szarlotka na mega kruchym cieście
    http://bulkazchlebem.pl/szarlotka/

  2. ~hens pisze:

    A widzieliście kiedyś NIE wegańską szarlotkę ?

    • BlackLady pisze:

      Naturalnie: ta, która w kruchym cieście zawiera żółtka, kwaśną śmietanę, masło bądź smalec albo te inne cuda z bezami czy budyniowymi piankami.

  3. ~Kate pisze:

    Ciekawa propozycja 🙂 po kilka inspiracji zapraszam na http://www.kate-life-trends.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *