Maj do tej pory częściej rzęsiście płacze niż promiennie się uśmiecha, aczkolwiek wczoraj łaskawie pozwolił Nam pospacerować zacienionymi przez bujne korony alejkami, gdzie młodzi-gniewni wyzwoleni bądź ograniczeni uzasadnionymi lub nie lękami bezpretensjonalnie sunęli na rolkach czasem deskach po asfaltowej rzece niczym wodne ptaki, łapiąc teraźniejszą chwilę i ściskając w sercach nadzieję na lepsze jutro.
Rzeka płynęła leniwie, ludzie, siedząc na ławkach i oddając rozkosznej pogawędce, zachłannie wtulali twarze w nikłe ramiona słoneczne, a My tak tup-tup własnym tempem w stronę rynku, bo tam VIII Jarmark Kasztelański w duchu średniowiecza, o którym przypadkiem dowiedzieliśmy się dopiero jak już się praktycznie kończył, stąd załapaliśmy się jedynie na wielki turniej rycerski na miecz i tarcze, pokaz artyleryjski oraz konny, kątem oka zerkając na tych, co odważyli się przymierzyć tamtejsze stroje, postrzelać z łuku, wejść do namiotu czy wziąć udział w warsztatach rzemieślniczych (Witraże, Alchemik, Pszczelarz, Kowal, Garncarz, Czerpalnia papieru, Mincerz, Kat, Młyno-piekarnia, Powroźnik); żałuję, że nie wiedzieliśmy o grze miejskiej i że nie uczestniczyliśmy w pokazie ptaków drapieżnych.
Potem pooglądaliśmy wyelegantowane w lukrowe wzory pierniki, miody w najrozmaitszych smakach, foremki do ciastek, ogromne puzzle ułożone na chodniku, poduszki w kształcie kotów oraz kokardek i trochę błyskotek, by ostatecznie skierować swe kroki do „Bubble Station” na bąbelkową herbatę o smaku truskawkowo-jogurtowo-jabłkowym z brzoskwiniowymi kulkami, a przy okazji popodziwiać istne dzieło lodowej sztuki w postaci uroczy ruloników zwijanych na miejscu: niesamowicie pracochłonne, ale jakie efektowne!
A ponieważ za oknem dzisiaj rozsnuwa się senny chłód, to ożywię go trochę propozycją na przepyszne, miękkie, wilgotne, obfitujące w jabłka ciasto czekoladowe o rumowo-migdałowo-cynamonowym posmaku oblane gęstą polewą 😉
Przepis na czekoladowe ciasto z jabłkami (tortownica o średnicy 25cm ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty )
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 125 g migdałów (zmielonych)
- 200 g masła (miękkiego)
- 170 g cukru
- 4 duże jajka
- 4 jabłka (około 700 g)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki rodzynków
- 3 łyżki ciemnego rumu (lub soku wyciśniętego z pomarańczy)
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę, wymieszać z rodzynkami i zalać sokiem z cytryny oraz rumem (lub sokiem z pomarańczy) – odstawić na 1h.
Masło utrzeć z cukrem na jasny puch, po czym, cały czas ucierając, dodawać kolejno jajka.
Dalej wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao, proszkiem i cynamonem, mielone migdały – zmiksować tylko do połączenia się składników.
Na sam koniec delikatnie wmieszać jabłka.
Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 45-50 minut, w temperaturze 170°C
Wyjąć. Wystudzić. Oblać polewą czekoladową; górę oraz boki (zagotować śmietanę, zdjąć z palnika i wrzucić do niej połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos)