Pyszna propozycja na każdą imprezę: kakaowe tartaletki z owocami (z chrupiącym czekoladowo-orzechowym brzegiem)

Wspaniała propozycja na każdą imprezę: większą, mniejszą, bardziej i mniej dostojną, na urodziny, imieniny, sylwestra lub po prostu miłą pogawędkę w gronie znajomych w postaci uroczych kakaowych tartaletek z czekoladowych brzegiem, zasypanym orzechami laskowymi. Same babeczki (włącznie z chrupiącym brzegiem) robi się błyskawicznie, bowiem ciasto stanowi jedynie bazę, a to czym zostaną wypełnione jest kwestią indywidualnych preferencji smakowych, gustu i twórczej wizji 😉

U mnie jest to lekko kwaśna konfitura wiśniowa, aksamitny, słodkawy, waniliowy krem maślano-budyniowy i świeże owoce: winogrono, kiwi oraz truskawki, ponieważ miałam ochotę ozdobić je fioletem, zielenią i czerwienią, ale można je nadziać całą masą barwnych pyszności: bitą śmietaną, kremem czekoladowym, powidłami, owocami z puszki, frużelinami, dżemami, bakaliami – czego tylko dusza i podniebienie zapragnie 😉

Można również rozpuścić  1-2 łyżki galaretki w odrobinie wrzątku i pędzelkiem posmarować z wierzchu owoce – będą cudownie błyszczące.

Przepis na kakaowe tartaletki z owocami, z chrupiącym czekoladowo-orzechowym brzegiem (mi wyszło 16 sztuk; o górnej średnicy gniazda 9cm(Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 300 g masła
  • 6 łyżek gorzkiego kakao (płaskich)
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek wody

Krem maślano-budyniowy:

  • 1 budyń o smaku waniliowym (najlepiej ten do ciast i deserów WINIARY)
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 180 g masła

Dodatkowo:

  • konfitura wiśniowa
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów laskowych (posiekanych)
  • owoce (u mnie fioletowe winogrono, truskawki oraz kiwi)

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Po upływie wskazanego czasu dokładnie (dobrze dociskając do boków) wykleić nim foremki do tartaletek (wcześniej delikatnie posmarowane masłem i oprószone kaszą manną).

Piec około 20-22 minut, w temperaturze 190°C

Wyjąć z piekarnika, wystudzić i wyłożyć z foremek.

Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zanurzyć w niej brzegi babeczek, po czym obtoczyć w posiekanych orzechach (można je dodatkowo podprażyć na suchej patelni) – wstawić do lodówki, by czekolada zastygła.

Następnie przygotować krem: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem, po czym wlać rozprowadzony w 1/3 szklanki mleka budyń. Do ciepłego budyniu wrzucić masło i zmiksować na gładki krem.

Na spodzie każdej babeczki umieścić łyżeczkę konfitury wiśniowej, potem przykryć ją jeszcze ciepłym kremem maślano-budyniowym. Z wierzchu przyozdobić owocami.

Przechowywać w lodówce.

Tak prezentują się w środku

A tak już gotowe

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Bez kategorii, Owocowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *