Wspaniała propozycja na każdą imprezę: większą, mniejszą, bardziej i mniej dostojną, na urodziny, imieniny, sylwestra lub po prostu miłą pogawędkę w gronie znajomych w postaci uroczych kakaowych tartaletek z czekoladowych brzegiem, zasypanym orzechami laskowymi. Same babeczki (włącznie z chrupiącym brzegiem) robi się błyskawicznie, bowiem ciasto stanowi jedynie bazę, a to czym zostaną wypełnione jest kwestią indywidualnych preferencji smakowych, gustu i twórczej wizji 😉
U mnie jest to lekko kwaśna konfitura wiśniowa, aksamitny, słodkawy, waniliowy krem maślano-budyniowy i świeże owoce: winogrono, kiwi oraz truskawki, ponieważ miałam ochotę ozdobić je fioletem, zielenią i czerwienią, ale można je nadziać całą masą barwnych pyszności: bitą śmietaną, kremem czekoladowym, powidłami, owocami z puszki, frużelinami, dżemami, bakaliami – czego tylko dusza i podniebienie zapragnie 😉
Można również rozpuścić 1-2 łyżki galaretki w odrobinie wrzątku i pędzelkiem posmarować z wierzchu owoce – będą cudownie błyszczące.
Przepis na kakaowe tartaletki z owocami, z chrupiącym czekoladowo-orzechowym brzegiem (mi wyszło 16 sztuk; o górnej średnicy gniazda 9cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 300 g masła
- 6 łyżek gorzkiego kakao (płaskich)
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek wody
Krem maślano-budyniowy:
- 1 budyń o smaku waniliowym (najlepiej ten do ciast i deserów WINIARY)
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 180 g masła
Dodatkowo:
- konfitura wiśniowa
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g orzechów laskowych (posiekanych)
- owoce (u mnie fioletowe winogrono, truskawki oraz kiwi)
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Po upływie wskazanego czasu dokładnie (dobrze dociskając do boków) wykleić nim foremki do tartaletek (wcześniej delikatnie posmarowane masłem i oprószone kaszą manną).
Piec około 20-22 minut, w temperaturze 190°C
Wyjąć z piekarnika, wystudzić i wyłożyć z foremek.
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zanurzyć w niej brzegi babeczek, po czym obtoczyć w posiekanych orzechach (można je dodatkowo podprażyć na suchej patelni) – wstawić do lodówki, by czekolada zastygła.
Następnie przygotować krem: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem, po czym wlać rozprowadzony w 1/3 szklanki mleka budyń. Do ciepłego budyniu wrzucić masło i zmiksować na gładki krem.
Na spodzie każdej babeczki umieścić łyżeczkę konfitury wiśniowej, potem przykryć ją jeszcze ciepłym kremem maślano-budyniowym. Z wierzchu przyozdobić owocami.
Przechowywać w lodówce.
Tak prezentują się w środku
A tak już gotowe