Sezon na maliny w pełni, a ja w tym roku upiekłam tylko babeczki…
Postanowiłam to nadrobić i stworzyć coś większego, eleganckiego, mniej typowego niż zwykłe ucierane, w efekcie otrzymałam naprawdę stylowy torcik na idealnie kruchym spodzie (a wszystko dzięki mące krupczatce), z ogromem kajmakowo-wafelkowego kremu, dodatkowo zalanego gęstym, aksamitnym ganache na bazie mlecznej czekolady oraz furą świeżych malin zatopionych w różowej galaretce.
Brzmi pysznie? I jest pysznie 😉
Ciasto wbrew pozorom nie jest jakoś szczególnie przesłodzone.
Przepis na wafelkowy torcik z malinami (tortownica o średnicy 21 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
*piekłam w ciut większej formie, więc podwoiłam podane w przepisie proporcje na krem; postępując zgodnie z nim warstwa wafelkowa będzie niższa, więc by uzyskać taki efekt jak ja trzeba zrobić go więcej
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 70 g masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 duże żółtka
- 1 łyżka wody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem wafelkowy:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g kajmaku
- 120 g wafelków kakaowych (bez polewy)
Czekoladowe ganache:
- 150 g mlecznej czekolady
- 6 niepełnych łyżek śmietany 36%
Dodatkowo:
- 3 szklanki świeżych malin
- 1 galaretka o smaku malinowym
- 350 ml wrzątku
- bezy + maliny (do ozdoby)
*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki z agarem; malinowa nie jest tak łatwo dostępna jak truskawkowa czy wiśniowa, ale i one sprawdzą się tutaj znakomicie
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagnieść, wcisnąć na spód tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego na 200°C piekarnika na około 20 minut (do lekkiego zarumienienia).
Wyjąć. Wystudzić.
Mascarpone zmiksować z kajmakiem, potem dodać rozkruszone wafelki – wymieszać ręcznie.
Krem wafelkowy wyłożyć na wystudzony spód i schłodzić w lodówce przez 2h.
Następnie podgrzać kremówkę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki mleczną czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gęstą polewę, a gdy osiągnie temperaturę pokojową rozsmarować ją równomiernie na kremie wafelkowym, delikatnie powciskać maliny i ponownie wstawić do lodówki na 2h.
W tym czasie należy przygotować galaretkę i mieszając od czasu do czasu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Gdy galaretka zacznie tężeć zalać nią schłodzone ciasto.
Wstawić do lodówki na całą noc.
Przed podaniem ozdobić bezami i świeżymi malinami.