Wafelkowy torcik z malinami

Sezon na maliny w pełni, a ja w tym roku upiekłam tylko babeczki…

Postanowiłam to nadrobić i stworzyć coś większego, eleganckiego, mniej typowego niż zwykłe ucierane, w efekcie otrzymałam naprawdę stylowy torcik na idealnie kruchym spodzie (a wszystko dzięki mące krupczatce), z ogromem kajmakowo-wafelkowego kremu, dodatkowo zalanego gęstym, aksamitnym ganache na bazie mlecznej czekolady oraz furą świeżych malin zatopionych w różowej galaretce.

Brzmi pysznie? I jest pysznie 😉

Ciasto wbrew pozorom nie jest jakoś szczególnie przesłodzone.

Przepis na wafelkowy torcik z malinami (tortownica o średnicy 21 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

*piekłam w ciut większej formie, więc podwoiłam podane w przepisie proporcje na krem; postępując zgodnie z nim warstwa wafelkowa będzie niższa, więc by uzyskać taki efekt jak ja trzeba zrobić go więcej

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 70 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 duże żółtka
  • 1 łyżka wody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem wafelkowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g kajmaku
  • 120 g wafelków kakaowych (bez polewy)

Czekoladowe ganache:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 6 niepełnych łyżek śmietany 36% 

Dodatkowo:

  • 3 szklanki świeżych malin
  • 1 galaretka o smaku malinowym
  • 350 ml wrzątku
  • bezy + maliny (do ozdoby)

*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki z agarem; malinowa nie jest tak łatwo dostępna jak truskawkowa czy wiśniowa, ale i one sprawdzą się tutaj znakomicie

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagnieść, wcisnąć na spód tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego na 200°C piekarnika na około 20 minut (do lekkiego zarumienienia).

Wyjąć. Wystudzić.

Mascarpone zmiksować z kajmakiem, potem dodać rozkruszone wafelki – wymieszać ręcznie.

Krem wafelkowy wyłożyć na wystudzony spód i schłodzić w lodówce przez 2h.

Następnie podgrzać kremówkę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki mleczną czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gęstą polewę, a gdy osiągnie temperaturę pokojową rozsmarować ją równomiernie na kremie wafelkowym, delikatnie powciskać maliny i ponownie wstawić do lodówki na 2h.

W tym czasie należy przygotować galaretkę i mieszając od czasu do czasu odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Gdy galaretka zacznie tężeć zalać nią schłodzone ciasto.

Wstawić do lodówki na całą noc.

Przed podaniem ozdobić bezami i świeżymi malinami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przepisy, Torty i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *