Chyba się wczoraj za bardzo ucieszyłam, że słońce nie skwierczy… No nie lubię, nic nie poradzę i wątpię, by mój stosunek do upałów kiedykolwiek uległ zmianie; podziwiam ludzi (nawet im trochę zazdroszczę, choć zazdrość uczucie haniebne), którzy mi mówią, że fajnie się wtedy czują.
Wszak słońce na cieście to coś zupełnie innego, przyjemnego, więc do dzieła!
Kiedyś podawałam tutaj przepis na tartę z kremem morelowym, bitą śmietaną i białą czekoladą, a dzisiaj proponuję kruchuteńką, naprawdę wręcz rozsypująca po tknięciu widelczykiem, tartę, wypełnioną aromatycznym budyniem waniliowym i mięciutkimi, lekko kwaskowatymi, gęsto poukładanymi morelami, z wierzchu zasypaną chrupką kruszonką.
Ciasto jest bardzo proste, niezbyt słodkie i raczej szybkie w przygotowaniu, a warto upiec coś z morelami, które już od dłuższego czasu można kupić w warzywniakach; ja dotychczas spożywałam je jedynie w formie surowej – zresztą przeważnie właśnie tak jem owoce – ale najmilej piecze się dla kogoś, nie dla siebie 😉
Można podawać w wersji schłodzonej, z zimniutkim nadzieniem i gorącą kawą lub na odwrót: jeszcze ciepłą, z gałką lodów waniliowych, kleksem bitej śmietany oraz szklanką mrożonej herbaty z listkami świeżej mięty 😉
Przepis na tartę z budyniem waniliowym i morelami (forma do tarty o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 130 g zimnego masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 4 duże żółtka
- 2 łyżeczki wody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń waniliowy:
- 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym, bez cukru
- 700 ml mleka 3/2%
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z ziarnami wanilii
Dodatkowo:
- 10-12 moreli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na kruchy spód połączyć, zagnieść z nich ciasto, podzielić na dwie części – 2/3 i 1/3. Większą częścią wyłożyć spód i boki formy na tartę, przykryć papierem do pieczenia, który należy obciążyć kulkami ceramicznymi, ryżem lub fasolą i wstawić do nagrzanego na 200°C piekarnika na 17 minut, potem zdjąć obciążenie oraz papier i piec kolejne 7-8 minut (musi się zarumienić z wierzchu).
W czasie kiedy ciasto się piecze przygotować budyń: budyń oraz oba cukry wymieszać w 200 ml mleka, resztę zagotować i wlać przygotowaną wcześniej mieszankę – energicznie mieszać, a jak tylko zgęstnieje zdjąć z palnika.
Gorący budyń wylać na podpieczone ciasto i ułożyć na nim przekrojone na pół oraz pozbawione pestek morele. Z wierzchu posypać pozostałym ciastem, tworząc z niego drobną kruszonkę.
Piec około 20-25 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)
Wyjąć. Wystudzić lub podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.