Sernik w cieście orzechowym z kremem śmietanowym

Ostatnio było o świątecznych filmach, to dzisiaj dalej pociągnę temat i zaproponuję coś w świątecznym klimacie, ale już dla przyjemności podniebienia: sernik, czyli ciasto, które nierozerwalnie kojarzy się z Bożym Narodzeniem, wszakże jeszcze mający coś z jesiennej aury, a chodzi o znakomite, mięciutkie, biszkoptowe blaty orzechowe, przełożone kremem z kwaśnej śmietany, otaczające aksamitną, wręcz kremową warstwę sera, zwieńczone polewą z gorzkiej czekolady i oprószone startymi orzechami włoskimi.

Sernik wbrew pozorom nie jest jakoś szczególnie pracochłonny, do tego nie trzeba wszystkiego piec za jednym zamachem; można na przykład dzień wcześniej upiec blaty (należy mieć na uwadze, że są pieczone w oddzielnych blaszkach; poniżej podałam proporcje na jeden blat, a trzeba upiec takie dwa), ale można też zacząć od masy serowej.

Ciasto jest duże, wysokie, podzielne, co więcej pięknie prezentuje się na stole, jednak chyba najważniejsze jest to, że bardzo, bardzo smakuje 😉

Polecam na wszelkiego rodzaju większe uroczystości.

Przepis na sernik w cieście orzechowym z kremem śmietanowym (blacha o wymiarach 37x25cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/; zwiększyłam ilość produktów, ponieważ posiadam większą blaszkę i tak też podaję)

Składniki:

Ciasto orzechowe (to są proporcje na jeden blat, a trzeba upiec takie dwa):

  • 0,5 szklanka mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 900 g twarogu półtłustego (dwukrotnie przemielonego)
  • 450 g cukru pudru
  • 9 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 kostki masła (miękkiego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem śmietanowy:

  • 1,5 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 kostki masła (miękkiego)
  • 9 łyżek cukru pudru (płaskich)

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • zmielone orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe:

Białka ubić z cukrem na sztywno, wlać żółtka – zmiksować. Następnie dodać zmielony twaróg – połączyć, po czym zmiksować z masłem. Na sam koniec wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 20-30 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Czynność wykonać dwukrotnie.

Masa serowa:

Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą, jasnożółtą masę, potem dodać zmielony twaróg – wymieszać. W dalszej kolejności wmiksować miękkie masło. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek ze szczyptą soli.

Masę serową przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 1h, w temperaturze 170°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Krem śmietanowy:

Masło utrzeć z cukrem na puch, po czym dodać kwaśną śmietanę – wymieszać (nie miksować długo, bo może się zważyć).

Wykonanie:

Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu śmietanowego, na nim ułożyć masę serową, posmarować ją pozostałym kremem, przycisnąć drugim blatem, oblać polewą (zagotować śmietanę, zdjąć z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i oprószyć zmielonymi orzechami włoskimi – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *