Domowa chałka z wanilią i kruszonką

Rozpadało się listopadowym śniegiem; gęsto i intensywnie, tak bardzo, że przed oczami derealizuje się krajobraz – jest baśniowy, choć nie jak w krainie pięknej, lecz złowrogiej Królowej Śniegu.

Chłód podstępnie wkrada się pod ciepłe kurtki, pokazując, że w istocie ma je za nic, że się nie liczą i w tej potyczce nigdy nie wygrają; podobnie jak człowiek z koszmarnym Losem, który jak sobie zaplanuje, to realizuje bezpardonowo i nie wskórasz nic, nigdy.

Pachnie u mnie wampirzym kadzidełkiem i herbatą z hibiskusem, jabłkiem, papają, rodzynkami, czarną porzeczką, truskawką, maliną, płatkami słonecznika oraz bławatka o wdzięcznej nazwie „Wyspa marzeń” – lubię marzyć, ale marzenia zwiększają tęsknotę (nie mam tu na myśli stawiania sobie celów).

Pachnie jeszcze delikatnie ciastem drożdżowym, które w postaci słodkich drożdżówek z serem i właśnie chałki z wanilią i kruszonką gościły niedawno na moim stole.

Chałka jest obłędna: domowa, ogromna, smakowita, puszysta, delikatna, z wyczuwalnym smakiem masła oraz wanilii, no i co najważniejsze ze złocistą, chrupiącą kruszonką, którą ukradkiem podskubywało się w dzieciństwie, ale można zastąpić ją na przykład gruboziarnistą solą albo makiem.

Z poniższego przepisu można wykonać 1 dużą bądź 2 mniejsze; ja zdecydowałam się na dużą, ale ponieważ splatałam ją pierwszy raz (to w ogóle nie jest skomplikowane) to zrobiłam tak, jak sugeruje przepis, w efekcie wyszła ciut za długa (nawet się obawiałam, że w trakcie pieczenia wypłynie sobie poza blachę; na szczęście tak się nie stało) – następnym razem zamiast 4 wałeczków zroluję 7, wtedy też będę miała krótszą i trochę szerszą.

Polecam; na te rodzinne śniadania 😉

Przepis na chałkę z wanilią i kruszonką (1 duża sztuka lub 2 małe) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 3 i 1/4 szklanki mąki chlebowej (użyłam pszennej tortowej; dosypałam jakieś 0,5 garstki więcej, tak, by ciasto się nie kleiło)
  • 10 g suchych drożdży (lub 20 g świeżych, z których najpierw trzeba wykonać rozczyn)
  • 60 g cukru 
  • 16 g cukru waniliowego
  • 60 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 duże jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 60 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw wykonać rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, by stało się miękkie i elastyczne – uformować z niego kulę, włożyć do miski oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5 h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 równe części, zrolować je w wałeczki i uformować chałkę (przeplata się od prawej do lewej strony, naprzemiennie; czwarty pod trzeci, trzeci nad drugi, drugi pod pierwszym i tak aż do skończenia ciasta) – TUTAJ filmik.

Chałkę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką lub lnianym ręcznikiem i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obsypać kruszonką (połączyć wszystkie składniki).

Piec około 30-35 minut, w temperaturze 175°C

Wyjąć. Wystudzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drożdżowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *