Tym razem ciasteczka dla tych, którzy generalnie cenią sobie bardziej wytrawne smaki, wyrzekając się na ich rzecz wszelkich słodkich kremów i lukrów albo dla tych, którzy w okresie świątecznym przejedzą się maślanych mas, bitej śmietany, pralinek, strucli, babeczek, serników, makowców, szarlotek oraz pierników, ale nie będą chcieli do końca zrezygnować z jakiejś przyjemności do filiżanki herbaty – wtedy też mogą sięgnąć po kruche, kakaowe ciastko, przełożone masłem orzechowym, a z wierzchu oblane białą czekoladą, którą, pozbawiając je jakiejkolwiek słodyczy, śmiało można pominąć; można też nie smarować ich zupełnie niczym i schrupać bez żadnych dodatków, bo i w takiej formie są równie wyśmienite.
Ciasteczka są idealnie gładkie i fantastycznie cienkie, do tego zachowują swój kształt, a w trakcie pieczenia i po upieczeniu cudownie pachną 😉
Przepis na kakaowe ciastka z masłem orzechowym i białą czekoladą (mi wyszło 30 już złożonych sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; nadałam im świąteczny kształt, przełożyłam masłem orzechowym i oblałam białą czekoladą)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 0,5 szklanki gorzkiego kakao
- 1 szklanka cukru pudru
- 170 g masła (miękkiego)
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- masło orzechowe (użyłam z kawałkami orzechów)
- 100 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dalej, cały czas miksując, dodać jajko, potem aromat waniliowy i sól. Na sam koniec wmieszać mąkę przesianą z gorzki kakao. Tak przygotowane ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i powycinać dowolne kształty.
Ciasteczka poukładać na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec około 12-15 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć. Wystudzić. Przekładając masłem orzechowym, sklejać po dwa. Z wierzchu oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.