Blondie z masłem orzechowym i pekanami

Tuż po Sylwestrze podałam na blogu przepisy na potrawy, które w tym dniu gościły na moim stole. Wtedy też napomknęłam, że o tym co na deser napiszę później, bo na takie wyróżnienie zasługuje.

Słowa więc dotrzymuję i właśnie dziś wstawiam przepis na biały odpowiednik klasycznego brownie (zapraszam TUTAJ – zawsze się udaje!), czyli blondie: niskie ciasto, złożone głównie z białej czekolady, tradycyjnie krojone na szerokie kwadraty, uroczo popękane z wierzchu, dość ciężkie, zakalcowate, jednak znacznie lżejsze i bardziej delikatne niż to ciemne, a żeby nie było zbyt słodko proponuję u góry posmarować masłem orzechowym i jeszcze dla pochrupania ozdobić orzechami pekan – w takim wydaniu smakuje cudownie 😉

Duże. Podzielne. Z małej ilości składników. Nieskomplikowane. Szybkie w wykonaniu. I pyszne.

Przepis na blondie z masłem orzechowym i pekanami (blacha o wymiarach 25x36cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://kotlet.tv/; dodałam masło orzechowe i orzechy pekan)

Składniki:

Blondie:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 400 g białej czekolady
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 6 dużych jajek
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 słoik masła orzechowego (użyłam z fragmentami orzechów)
  • orzechy pekan

Sposób przygotowania:

Masło oraz białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej – odstawić do wystudzenia.

Jajka zmiksować z cukrem oraz aromatem waniliowym do napuszenia. Do masy jajecznej wsypać mąkę – wymieszać. Na sam koniec wlać rozpuszczoną czekoladę – połączyć.

Ciasto przełożyć do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

Piec około 20-25 minut, w temperaturze 180°C (należy sprawdzać patyczkiem, bo zbyt długo pieczone stanie się suche; patyczek musi pozostać wilgotny, ale nie może być na nim surowego ciasta).

Wyjąć. Z wierzchu posmarować masłem orzechowym (należy to robić, gdy jest jeszcze ciepłe, bo wtedy znacznie lepiej się rozsmarowuje) i ozdobić orzechami pekan.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Czekoladowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *