Mini torcik Kinder

Ostatnio zaproponowałam tutaj coś na Tłusty Czwartek, z kolei dzisiaj podrzucam myśl na chociażby zbliżające się Walentynki albo każdy inny dzień, który człowiek sam sobie i drugiemu najbliższemu może uczynić szczególnym.

A jest to nieduży, bo 13 cm torcik zainspirowany łakociami Kinder: ciemny, puszysty, ale jednocześnie wilgotny biszkopt nasączony likierem z białej czekolady, przełożony mlecznym kremem, oblany błyszczącą polewą czekoladową i ozdobiony niczym innym jak właśnie Kinder przysmakami (dysponowałam jajkiem, Kinder batonikami i Kinder Country).

Nieduży, bo przeznaczony dla kogoś wyjątkowego – taki piękny egoizm we dwoje 😉

Myślę, że nie muszę specjalnie rekomendować ciasta wykonanego na bazie bajecznego smaku; w dzieciństwie znanego i pożądanego – spełniajmy słodkie marzenia z przeszłości ^^

Przepis na mini torcik Kinder (blacha o wymiarach 34x25cm na biszkopt – średnica tortu 13 cm) (Przepis na ciemny biszkopt pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Ciemny biszkopt:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Krem mleczny:

  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 pełne łyżki serka mascarpone
  • 100 g dobrej jakości białej czekolady (najlepiej „Milka” albo „Schogetten”)
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1 fix do śmietany

Dodatkowo:

  • 100 g dobrej jakości mlecznej czekolady + 2-3 łyżki mleka (na polewę)
  • likier o smaku białej czekolady (do nasączenia)
  • Kinder Niespodzianka
  • batoniki Kinder
  • batonik Kinder Country

Sposób przygotowania:

Białka ubić z cukrem na sztywno, cały czas miksując dodać żółtka, potem olej i wodę. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Ciasto przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 34x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą.

Piec około 25 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Okrągłą foremką o średnicy 13 cm wykroić 3 blaty.

Przygotować krem: białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej – wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz fixem na sztywno, potem wlać wystudzoną czekoladę, zmiksować, a na sam koniec wsypać mleko w proszku – wymieszać.

Pierwszy blat nasączyć likierem z białej czekolady, wyłożyć połowę mlecznego kremu, przycisnąć drugim blatem, nasączyć, posmarować pozostałym kremem, przykryć ostatnim blatem, nasączyć, oblać polewą czekoladową (mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem), ozdobić jajkiem i batonikami firmy Kinder. Schłodzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *