Ostatnio zaproponowałam tutaj coś na Tłusty Czwartek, z kolei dzisiaj podrzucam myśl na chociażby zbliżające się Walentynki albo każdy inny dzień, który człowiek sam sobie i drugiemu najbliższemu może uczynić szczególnym.
A jest to nieduży, bo 13 cm torcik zainspirowany łakociami Kinder: ciemny, puszysty, ale jednocześnie wilgotny biszkopt nasączony likierem z białej czekolady, przełożony mlecznym kremem, oblany błyszczącą polewą czekoladową i ozdobiony niczym innym jak właśnie Kinder przysmakami (dysponowałam jajkiem, Kinder batonikami i Kinder Country).
Nieduży, bo przeznaczony dla kogoś wyjątkowego – taki piękny egoizm we dwoje 😉
Myślę, że nie muszę specjalnie rekomendować ciasta wykonanego na bazie bajecznego smaku; w dzieciństwie znanego i pożądanego – spełniajmy słodkie marzenia z przeszłości ^^
Przepis na mini torcik Kinder (blacha o wymiarach 34x25cm na biszkopt – średnica tortu 13 cm) (Przepis na ciemny biszkopt pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
Ciemny biszkopt:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Krem mleczny:
- 150 ml śmietany 30%
- 2 pełne łyżki serka mascarpone
- 100 g dobrej jakości białej czekolady (najlepiej „Milka” albo „Schogetten”)
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 fix do śmietany
Dodatkowo:
- 100 g dobrej jakości mlecznej czekolady + 2-3 łyżki mleka (na polewę)
- likier o smaku białej czekolady (do nasączenia)
- Kinder Niespodzianka
- batoniki Kinder
- batonik Kinder Country
Sposób przygotowania:
Białka ubić z cukrem na sztywno, cały czas miksując dodać żółtka, potem olej i wodę. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Ciasto przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 34x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą.
Piec około 25 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić. Okrągłą foremką o średnicy 13 cm wykroić 3 blaty.
Przygotować krem: białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej – wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz fixem na sztywno, potem wlać wystudzoną czekoladę, zmiksować, a na sam koniec wsypać mleko w proszku – wymieszać.
Pierwszy blat nasączyć likierem z białej czekolady, wyłożyć połowę mlecznego kremu, przycisnąć drugim blatem, nasączyć, posmarować pozostałym kremem, przykryć ostatnim blatem, nasączyć, oblać polewą czekoladową (mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem), ozdobić jajkiem i batonikami firmy Kinder. Schłodzić.