Donuty pieczone w piekarniku

Niebawem, bo już 8 lutego Tłusty Czwartek, więc tym razem podam przepis na coś fajnego trochę wcześniej niż w ten sam dzień albo dzień przed xD

Napisałam, że jest to coś fajnego, bo nie wymaga smażenia w hektolitrach tłuszczu (jakoś mnie to i przeraża i obrzydza), co jest niestety nieuniknione przy tradycyjnych pączkach, a chodzi o pieczone w piekarniku drożdżowe donuty (te przyciągające wzrok kolorowe pączki z dziurką, które zawsze policjanci, siedząc w radiowozie lub na komisariacie, jadają w amerykańskich filmach).

To wspaniała i bezproblemowa alternatywa dla klasycznych wypieków; i choć nie są tak puszyste i nasiąknięte tłuszczem, lecz bardziej sprężyste i treściwe (należy też pamiętać, że to ciasto drożdżowe, więc miękkość zachowują przez max 2 dni; ale nie da się ukryć, że najlepsze są w dniu, w którym zostały upieczone), to są naprawdę przepyszne, do tego można je ozdobić na wiele sposobów; ja wykorzystałam kajmak, gorzką i białą czekoladę, lukier cytrynowy, wiórki kokosowe, orzechy włoskie oraz cukrowe posypki.

Polecam 😉

Inne wypieki na Tłusty Czwartek dostępne na blogu:

  1. Muffinowe pączki
  2. Pieczone pączki z konfiturą wiśniową, lukrem i kandyzowaną skórką
  3. Semlor – szwedzkie bułeczki z nadzieniem migdałowym i bitą śmietaną
  4. Papanasi – rumuńskie pączki serowe z bitą śmietaną i konfiturą jagodową
  5. Wegańskie, bezglutenowe, kukurydziano-ryżowe pączusie z dżemem figowym i deserem kokosowym

Przepis na donuty pieczone w piekarniku (24 sporej wielkości sztuki) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 5 szklanek mąki pszennej (tortowej)
  • 7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych, z których najpierw trzeba wykonać rozczyn)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 1 i 1/3 szklanki letniego mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • masa kajmakowa
  • gorzka czekolada (rozpuszczona w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka)
  • biała czekolada (rozpuszczona w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka)
  • posiekane orzechy włoskie
  • wiórki kokosowe
  • lukier cytrynowy (cukier puder + sok wyciśnięty z cytryny)
  • kolorowa posypka cukrowa
  • czekoladowa posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić z nich gładkie, elastyczne ciasto – uformować w kulę i odstawić w misce pod przykryciem, w ciepłe miejsce, na 1,5h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na grubość 13 mm i większą szklanką powycinać koła, a w ich środku jeszcze kieliszkiem mniejsze kółeczka – ułożyć je na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem na 45 minut.

Piec około 8-10 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić. Ozdobić; ja ozdobiłam masą kajmakową i orzechami włoskimi, cytrynowym lukrem i kolorową posypką cukrową, gorzką czekoladą i kokosem oraz białą czekoladą i czekoladową posypką cukrową.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki słodkie, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *