Jogurtowo-cytrynowa babka róża

Jak już zaczęłam, to pociągnę dalej babkowe klimaty, zwłaszcza, że nabyłam urzekającą foremkę w kształcie róży 😉

Dzisiaj przepis na bardzo smaczną, mocno wilgotną, ale jednocześnie delikatną oraz puszystą babkę z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego) o intensywnie cytrynowym smaku, co przy każdym kęsie daje przyjemne wrażenie orzeźwienia.

Z wierzchu można ją oblać cytrynowym lukrem lub oprószyć cukrem pudrem, ale i bez tych ozdobników jest wspaniała.

Przepis na jogurtowo-cytrynową babkę różę (forma na babkę o średnicy spodu 24cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 225 g miękkiego masła
  • 225 g gęstego jogurtu naturalnego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Masło zmiksować z cukrem na puch, potem dodać jajka – połączyć. Następnie dodać sok z cytryny, skórkę i sól – zmiksować i wlać jogurt – wymieszać. Na sam koniec wsypać obie mąki przesiane z sodą oraz proszkiem do pieczenia – zmiksować.

Ciasto przelać do foremki wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą  (chyba, że jest silikonowa – wtedy nie trzeba).

Piec około 40-50 minut, w temperaturze 170°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić.

Z wierzchu można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub oblać cytrynowym lukrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *