Sernik w kruchym cieście (jak kremówka!)

U mnie w święta nie może zabraknąć sernika, bo moi bliscy za tym ciastem przepadają, więc poszukuję coraz to nowych przepisów i działam 😉

W tym roku postawiłam na coś bardziej tradycyjnego, a jak tradycyjnego, to wiadomo, że pysznego, bo jest to dość ciężka masa serowa o delikatnie cytrynowym posmaku, od spodu i z wierzchu otulona cienkim, kruchutkim ciastem wykonanym na maśle, żółtkach i kwaśnej śmietanie.

Ten sernik jest tak smaczny, że nie wymaga dodatków w postaci lukrów czy czekoladowych polew, stąd został jedynie oprószony cukrem pudrem, a to… jeszcze bardziej przybliża go wyglądem do popularnej kremówki 😉

Przepis na sernik w kruchym cieście (blacha o wymiarach 25x34cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 180 g masła
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18%

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie przemielonego)
  • 1 szklanka cukru
  • 8 jajek
  • sok i skórka z cytryny
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka mleka w proszku (lub mąki ziemniaczanej)

Dodatkowo:

  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 nierówne części i schłodzić w lodówce przez 1h.

W tym czasie przygotować masę serową: ser utrzeć z cukrem, potem, cały czas miksując, dodawać po 1 jajku, następnie sok i skórkę z cytryny, a na sam koniec mleko w proszku (lub mąkę ziemniaczaną) – całość krótko zmiksować.

Większą część ciasta dokładnie wcisnąć na spód blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C.

Na podpieczony spód wylać masę serową, wyrównać i przykryć rozwałkowaną resztą ciasta.

Piec około 60-70 minut, w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu zostawić na 1h w uchylonym piekarniku, a po wyjęciu dostudzić i już chłodny wierzch oprószyć cukrem pudrem.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *