Babeczki ponczowe

U nas po wielkanocnym śniadaniu były dzisiaj babeczki, które bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa – niestety obecnie rzadko, a praktycznie wcale, nie spotykam ich w cukierniach (a kiedyś zerkały zza każdej słodkiej witryny i były tak procentowo pyszne!) – chodzi o babeczki ponczowe: drożdżowe, puchate, mięciutkie, wilgotne, długo utrzymujące świeżość, z delikatnym rumowym aromatem, rozpływające w ustach ciasto solidnie nasączone alkoholem i cukrowym syropem, udekorowane bitą śmietaną, kiwi, truskawkami oraz skórką otartą z cytryny – coś wspaniałego 😉

Przepis na babeczki ponczowe (6-8 sztuk) (Przepis na babeczki pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/, na resztę z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, a od siebie dodałam więcej aromatu i alkoholu)

Składniki:

Babeczki:

  • 205 g mąki pszennej (tortowej) 
  • 12 g świeżych drożdży 
  • 15 g cukru 
  • 30 ml letniego mleka
  • 2 średnie jajka
  • 60 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • szczypta soli 
  • skórka otarta z 1 małej cytryny

Poncz:

  • 750 ml wody
  • 375 g cukru
  • 2 łyżeczki aromatu rumowego

Dodatkowo:

  • wódka cytrynowa oraz pigwowa
  • 200 ml likieru morelowego
  • 200 ml śmietany 36% ubitej z 2 łyżeczkami cukru pudru
  • truskawki, kiwi, skórka otarta z cytryny (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i 1 łyżką mąki – odstawić na 15 minut, by się zapieniły.

Podrośnięte drożdże wlać do mąki, wbić jajka, wsypać sól, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny – wymieszać i zacząć wyrabiać, powoli wlewając wystudzone masło (gotowe ciasto jest lśniące i odchodzi od dłoni) – odstawić pod przykryciem na 1h do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i umieścić w foremkach na mini babeczki delikatnie posmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą (chyba, że są silikonowe – wtedy nie trzeba) – odstawić pod wilgotną ściereczką do napuszenia na 30 minut.

Piec około 15-18 minut, w temperaturze 180°C.

W trakcie pieczenia przygotować poncz: wodę zagotować z cukrem i aromatem rumowym aż do rozpuszczenia cukru.

Po wyjęciu jeszcze ciepłe babeczki dość solidnie nasączyć wódką cytrynową wymieszaną z pigwową, a potem w całości zanurzyć w ponczu tak, by dobrze nasiąknęły, po czym odstawić na kratkę, żeby obciekły.

Do pozostałego ponczu wlać likier morelowy i polać babeczki z wierzchu.

Gotowe babeczki ponczowe przybrać śmietaną ubitą z cukrem, świeżymi owocami oraz skórką otartą z cytryny.

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *