U nas po wielkanocnym śniadaniu były dzisiaj babeczki, które bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa – niestety obecnie rzadko, a praktycznie wcale, nie spotykam ich w cukierniach (a kiedyś zerkały zza każdej słodkiej witryny i były tak procentowo pyszne!) – chodzi o babeczki ponczowe: drożdżowe, puchate, mięciutkie, wilgotne, długo utrzymujące świeżość, z delikatnym rumowym aromatem, rozpływające w ustach ciasto solidnie nasączone alkoholem i cukrowym syropem, udekorowane bitą śmietaną, kiwi, truskawkami oraz skórką otartą z cytryny – coś wspaniałego 😉
Przepis na babeczki ponczowe (6-8 sztuk) (Przepis na babeczki pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/, na resztę z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, a od siebie dodałam więcej aromatu i alkoholu)
Składniki:
Babeczki:
- 205 g mąki pszennej (tortowej)
- 12 g świeżych drożdży
- 15 g cukru
- 30 ml letniego mleka
- 2 średnie jajka
- 60 g roztopionego i wystudzonego masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 małej cytryny
Poncz:
- 750 ml wody
- 375 g cukru
- 2 łyżeczki aromatu rumowego
Dodatkowo:
- wódka cytrynowa oraz pigwowa
- 200 ml likieru morelowego
- 200 ml śmietany 36% ubitej z 2 łyżeczkami cukru pudru
- truskawki, kiwi, skórka otarta z cytryny (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i 1 łyżką mąki – odstawić na 15 minut, by się zapieniły.
Podrośnięte drożdże wlać do mąki, wbić jajka, wsypać sól, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny – wymieszać i zacząć wyrabiać, powoli wlewając wystudzone masło (gotowe ciasto jest lśniące i odchodzi od dłoni) – odstawić pod przykryciem na 1h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i umieścić w foremkach na mini babeczki delikatnie posmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą (chyba, że są silikonowe – wtedy nie trzeba) – odstawić pod wilgotną ściereczką do napuszenia na 30 minut.
Piec około 15-18 minut, w temperaturze 180°C.
W trakcie pieczenia przygotować poncz: wodę zagotować z cukrem i aromatem rumowym aż do rozpuszczenia cukru.
Po wyjęciu jeszcze ciepłe babeczki dość solidnie nasączyć wódką cytrynową wymieszaną z pigwową, a potem w całości zanurzyć w ponczu tak, by dobrze nasiąknęły, po czym odstawić na kratkę, żeby obciekły.
Do pozostałego ponczu wlać likier morelowy i polać babeczki z wierzchu.
Gotowe babeczki ponczowe przybrać śmietaną ubitą z cukrem, świeżymi owocami oraz skórką otartą z cytryny.