Miałam dodać recenzję książki, ale nieskromnie zachwycona efektem końcowym upieczonego wczoraj ciasta, które podpatrzyłam na blogu https://ala-piecze.blogspot.com/ (wprowadziłam swoje zmiany odnośnie składników, mimo wszystko pozostając przy wyglądzie), zdecydowałam jednak, że tuż przed niedzielą podam na nie przepis, bo a nuż ktoś się skusi i jeszcze postanowi je wykonać (w tym tygodniu sklepy otwarte, więc… xD), bo naprawdę warto, WARTO, choć należy do tych pracochłonnych, ale ten trud wynagradza bajeczna uroda, owocowy zapach i wspaniały, orzeźwiający smak lata.
Bo to ciasto bardzo rześkie i bardzo letnie, wysokie, warstwowe, a każda warstwa o innej strukturze: jest puchaty kakaowy biszkopt nasączony likierem limonkowym, mięciutki, lecz trzeszczący makiem biszkopt jasny z lekkim posmakiem pomarańczy, piankowa warstwa cytrynowa, rozpływająca w ustach galaretka z gotowanego arbuza (i to ona zauroczyła mnie najbardziej!), aksamitna bita śmietana i zwieńczenie w postaci świeżego białego winogrona oraz soczystych truskawek zalanych przezroczystą galaretką, co daje wrażenie, jakby były umieszczone za szkłem 😉
Coś cudownego.
Przepis na ciasto arbuzowe z cytrynową pianką i owocami (blacha o wymiarach 24×35 cm) (Przepis na biszkopt kakaowy i galaretkę arbuzową pochodzi z bloga: https://ala-piecze.blogspot.com/, na biszkopt makowy z Moich Wypieków od Pani Doroty, a na cytrynową piankę z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html )
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 1,5 łyżki mąki pszennej (tortowej)
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
- 4,5 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 4,5 łyżki cukru
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Biszkopt makowy:
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki suchego maku
- 167 g drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- 167 g miękkiego masła
- 3/4 szklanka mleka
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- szczypta soli
Pianka cytrynowa:
- 2 opakowania śmietany „Śnieżka”
- 400 ml mleka 3,2 %
- 2 galaretki o smaku cytrynowym
- 300 ml wrzątku
*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki z agarem
Galaretka arbuzowa:
- 900 g czerwonego dojrzałego arbuza
- 3 galaretki truskawkowe
*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki z agarem
Dodatkowo:
- 400 ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 galaretki przezroczyste rozpuszczone w 850 ml wrzątku
- świeże białe winogrona
- świeże truskawki
- likier limonkowy (do nasączenia)
*w wersji wegetariańskiej, by uzyskać przezroczystą galaretkę, należy 500 ml syropu z moreli (lub kompotu) zagęścić około 4-5 łyżeczkami agaru
Sposób przygotowania:
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem powoli, łyżka po łyżce dodać cukier, następnie żółtka, a na koniec delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z gorzkim kakao oraz z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec koło 20 minut, w temperaturze 180 °C.
Wyjąć. Wystudzić.
Biszkopt makowy:
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dalej wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko i aromat pomarańczowy – wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać ubitą na sztywno ze szczyptą soli pianę z białek – połączyć.
Ciasto przelać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec koło 45 minut, w temperaturze 180 °C.
Wyjąć. Wystudzić.
Pianka cytrynowa:
Galaretki rozpuścić w 300 ml wrzątku i studzić do momentu aż zaczną tężeć. Śmietany „Śnieżki” ubić z mlekiem na puch, następnie wlać do nich chłodną, lekko tężejącą galaretkę – wymieszać do uzyskania jednolitej masy cytrynowej.
Galaretka arbuzowa:
Arbuza obrać ze skóry, pozbawić pestek i pokroić w średniej wielkości kostkę, po czym wrzucić do rondelka i na niewielkim ogniu gotować około 12-15 minut – po tym czasie powinien puścić sporo wody, więc należy zdjąć garnek z ognia i do gorącego arbuza wsypać galaretki (proszek) – dokładnie wymieszać i odłożyć do lekkiego stężenia.
Wykonanie:
Kakaowy biszkopt nasączyć likierem limonkowym, rozsmarować piankę cytrynową (trzeba to zrobić zaraz po jej wykonaniu, ponieważ szybko tężeje), chwilę schłodzić w lodówce, potem wylać tężejącą galaretkę arbuzową, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, a gdy tak się stanie rozsmarować na niej połowę ubitej z cukrem pudrem kremówki, przycisnąć ją makowym biszkoptem, nasączyć go likierem limonkowym, posmarować pozostałą kremówką, poukładać (lekko wciskając) winogrona i pokrojone w połówki truskawki i zalać tężejącą galaretką przezroczystą.
Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.