Szybki deser na niedzielne popołudnie: budyniowe babeczki malinowe z bitą śmietaną i żelem

Napomknęłam wczoraj, że róż akceptuję między innymi w malinach, a potwierdzeniem jest ten oto szybki deser w postaci budyniowych babeczek malinowych, które podałam z ubitą z pudrem kremówką, malinowym żelem (można zmniejszyć ilość mąki ziemniaczanej albo nie dodawać jej wcale – wtedy powstanie malinowy sos; mi zależało na kleistej konsystencji, ponieważ deser nie był jedzony od razu, stąd nie chciałam by się „rozciapał” na talerzu, a takim sosem najlepiej polać tuż przed spożyciem – z takim gorącym zapewne będzie świetny!) i świeżymi owocami – można go również wzbogacić o listki mięty i wiórki białej bądź gorzkiej czekolady, a maliny na przykład nasączyć w winie.

Babeczki są nieduże, delikatne, kremowe, a z kwaskowatym sosem lub żelem i dla kontrastu słodką bitą śmietaną smakują wprost wyśmienicie.

To propozycja na coś szybkiego, chłodnego, weekendowego, poobiedniego i bez użycia piekarnika – tak na gorące, leniwe, niedzielne popołudnie spędzone w gronie najbliższych osób 😉

Ps. można je tez zrobić w wersji wegańskiej i bezglutenowej, bo malinowe budynie bezglutenowe są łatwo dostępne, mąkę ziemniaczaną wystarczy zamienić na skrobię kukurydzianą, cukier na ksylitol lub erytrytol, mleko krowie na mleko roślinne, z masła po prostu zrezygnować, a zamiast kremówki ubić schłodzoną śmietankę kokosową – no a maliny, maliny bronią się same 😉

Przepis na budyniowe babeczki malinowe z bitą śmietaną i żelem (8 sztuk) 

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu o smaku malinowym
  • 400 ml mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka masła
  • 250 g świeżych malin + 2 łyżki cukru + 1 łyżka soku z cytryny + 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody
  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • olej (do posmarowania foremek)
  • świeże maliny (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

300 ml mleka zagotować z cukrem oraz z masłem – w reszcie rozrobić budyń i wlać go na gotujące się mleko – gotować aż do zgęstnienia.

Jeszcze gorący budyń umieścić w posmarowanych olejem foremkach na babeczki – wstawić do lodówki do momentu schłodzenia i stężenia.

Przygotować malinowy żel: maliny wrzucić do garnka, zalać wodą, sokiem z cytryny, wsypać cukier i gotować aż do rozpadnięcia, następnie przetrzeć przez sitko (w celu pozbycia się pestek), ponownie umieścić w garnku, zagęścić rozpuszczoną w odrobinie wody mąką ziemniaczaną i pogotować chwilę – do otrzymania żelowej konsystencji.

Schłodzone babeczki wyłożyć z foremek na talerzyki, ozdobić ubitą z cukrem pudrem kremówką, malinowym żelem oraz malinami.

Podawać schłodzone.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *