Ciasteczka pigwowe

Czarownie pada deszcz – sympatią darzę ten wiosenny, choć jesienią też lubię, bo tak melancholijnie uderza w chodniki; ten z kolei jest bardziej rześki, mniej przytłaczający i zapraszający ślimaki oraz dżdżownice do niebezpiecznych spacerów.

Potwornie pieką mnie oczy.

Miałam ogromny pojemnik twardej marmolady pigwowej, więc postanowiłam upiec ciastka (stosy ciastek, bo potroiłam poniższe składniki): są maleńkie, kruche, pachnące pomarańczą, z delikatnym posmakiem białej czekolady, przełożone właśnie wspomnianą marmoladą, z wierzchu oblane lukrem i oprószone wiórkami kokosowymi.

Niesamowicie chrupiące i niesamowicie smaczne 😉

W wypiekach rzadko używam pigwy (może to błąd? jakby tak a’la szarlotka, ale z pigwą albo biszkopt z takim kremem?), ale za to codziennie piję z nią zieloną herbatę.

Przepis na ciasteczka pigwowe (40 niedużych sztuk; już złożonych) (Przepis pochodzi z bloga: http://smacznapyza.blogspot.com/)

Składniki:

Ciasto:

  • 310 g mąki pszennej (tortowej)
  • 75 g cukru
  • 150 g masła (miękkiego)
  • 1 jajko
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego

Dodatkowo:

  • twarda marmolada pigwowa
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Białą czekoladę rozpuścić razem ze śmietaną w kąpieli wodnej.

Masło utrzeć z cukrem na puch, potem dodać jajka, skórkę otartą z pomarańczy, ekstrakt i roztopioną, wystudzoną czekoladę.

Powstałą masę połączyć z mąką przesianą z solą i proszkiem do pieczenia – zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto wyjąć, rozwałkować na podsypanym mąką blacie i powycinać foremką ciasteczka: część okrągłych (na spód), a część z dziurką w środku (na wierzch).

Ciasteczka poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 10-12 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić. Przełożyć twardą marmoladą pigwową. Z wierzchu oblać lukrem (rozetrzeć składniki; sok należy dolewać stopniowo, by lukier nie był zbyt rzadki) i oprószyć wiórkami kokosowymi.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *