Pianka z owoców leśnych z sosem z białej czekolady

Przepis na coś, co obiecałam zrobić już jakieś 2 lata temu i choć udało mi się to dopiero dzisiaj, to zapewniam, że cały czas o nim pamiętałam. A jest to przepyszny dwuwarstwowy deser, składający z kwaskowatej pianki z owoców leśnych (maliny, jagody, jeżyny – akurat tych ostatnich nie miałam, więc zastąpiłam je czereśniami i truskawkami) zalanej aksamitnym, słodkim sosem z białej czekolady i obsypanej zatrzęsieniem świeżych owoców 😉

To bardzo delikatny, niezbyt pracochłonny, a idealny na upalne dni rarytas, który powinien posmakować każdemu.

Cytuję przepis za autorką, ponieważ wykonałam go nie dla siebie, stąd nie znam dokładnych proporcji na wersję wege, ale przy gwiazdce napisałam zamienniki, których bym tutaj użyła.

Przepis na piankę z owoców leśnych z sosem z białej czekolady (4 porcje) (przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Leśna pianka:

  • 1 opakowanie śmietany „Śnieżka”
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych 
  • 150 ml wrzątku
  • 0,5 szklanki jagód
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka jeżyn
  • 1 łyżka cukru pudru

*w wersji wege trzeba zblendować posłodzone ksylitolem owoce, zalać je rozpuszczonym we wrzątku agarem, chwilę pogotować, a potem połączyć z ubitą na sztywno wodą po cieciorce

Sos z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 8 łyżek kremówki

*w wersji wege kremówkę należy zastąpić śmietanką kokosową i wegańską czekoladą

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki jagód
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka jeżyn

Sposób przygotowania:

Owoce zblendować z cukrem pudrem na mus, następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek i połączyć z rozpuszczoną we wrzątku galaretką – odstawić do wystudzenia.

„Śnieżkę” zmiksować ze szklanką schłodzonego mleka do otrzymania konsystencji bitej śmietany, po czym wlać do niej chłodną galaretkę – wymieszać i przelać do wysokich szklanek lub pucharków – wstawić do lodówki, by pianka stężała.

W niedużym rondelku podgrzać kremówkę (ale jej nie zagotowywać), zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę, chwilę poczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładki sos – odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Przestudzony sos rozlać na piankę i obficie posypać owocami.

Podawać mocno schłodzone.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *