Marmurkowe muffiny kakaowo-serowe z malinami

W niedzielne popołudnie wzruszyłam się zekranizowaną baśnią Braci Grimm „Gwiazdy i dukaty”. To historia dziewczynki o imieniu Mina, która z ubogiej wioski, usytuowanej tuż obok Gilowego Lasu, wyrusza w delegację do króla, by poprosić go o wypuszczenie rodziców, trudniących się tkactwem – zamknął ich u siebie za brak zapłaty podatków w celu odpracowania należności (rok pracy za pół roku zadłużenia – genialny). W trakcie dalekiej drogi napotyka rozmaite osoby, oddając im wszystko, co posiada – i chyba to bezinteresowne miłosierdzie sprawia, że kiedy jest najgorzej, gwiazdy po prostu zamieniają się w złote dukaty…

Jak ja kocham baśnie, od zawsze i na zawsze – wzruszają mnie odkąd pamiętam, ale na głos nigdy się do tego nie przyznaję 😉

A teraz trochę o tym, co na czerwcowy deser.

Jakoś mnie w tym roku pochłonęły truskawki, ale mimo tego truskawkowego upojenia udało mi się upiec i coś z rabarbarem i z czereśniami, i nawet z borówkami, więc teraz nadszedł czas na maliny (całe wieki obiecuję sobie wykonać słynną „malinową chmurkę”, ale nie mogę się za nią zabrać; nie lubię pracować z galaretkami i z bezą, jednak zrobię, na pewno zrobię) – a one tutaj raczej jako słodko-kwaśny dodatek, pyszna ozdoba usadowiona na kremowym kleksie z serka mascarpone, który wzbogaca smak tych niedużych muffinów: puszystych, wilgotnych, kakaowo-serowych, co po delikatnym wymieszaniu tworzy marmurkowy wzorek 😉

Inne pomysły na maliny dostępne na blogu:

  1. Malinianki
  2. Wafelkowy torcik z malinami
  3. Charlotte z malinowym kremem
  4. Torcik bezowy z kremem cytrynowym, malinami i truskawkami
  5. Piętrowy tort czekoladowy z malinami
  6. Czekoladowy sernik z malinowym kremem oraz musem
  7. Muffiny z malinami, białą czekoladą oraz bezami
  8. Babeczki Raffaello z dżemem malinowym
  9. Panna cotta z białą czekoladą i sosem malinowym
  10. Budyniowe babeczki malinowe z bitą śmietaną i żelem
  11. Kakaowe pierogi z malinami, serem i białą czekoladą
  12. Sałatka owocowa z malinami i advocaatem
  13. Koktajl malinowo-kokosowy

Przepis na marmurkowe muffiny kakaowo-serowe z malinami (10-12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; dodałam serek i maliny)

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • 250 g mąki pszennej (tortowej)
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 100 g cukru
  • 70 g brązowego cukru 
  • 2 duże jajka
  • 175 ml mleka
  • 115 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 70 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 170 g twarogu, tłustego lub półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 8 g cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • świeże maliny (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

W misce, przy pomocy rózgi kuchennej, połączyć jajka, mleko, masło i cukier. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao. Na sam koniec wmieszać posiekaną gorzką czekoladę.

Ciasto rozdzielić równo pomiędzy papilotki, nalewając mniej więcej do 3/4 wysokości.

Dalej na środek ciasta nałożyć po 2 łyżeczki nadzienia serowego (dokładnie połączyć wszystkie składniki) i delikatnie wymieszać łyżeczką z górną częścią ciasta kakaowego, by uzyskać efekt marmurka.

Piec około 25 minut, w temperaturze 170°C.

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu ozdobić kleksem z serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem oraz świeżymi malinami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Czekoladowe, Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *