Uwielbiam pracować z ciastem drożdżowym (kocham je za zapach i konsystencję; zarówno przed, jak i po upieczeniu), więc gdy postanowiłam upiec coś z morelami (lubię w sezonie wykorzystać konkretny owoc choć raz w wypiekach), to wybór padł właśnie na drożdżówki: ogromne, puszyste, mięciutkie, z chrupiącą, złocistą skórką, wypełnione słodką masą kokosową (ja akurat użyłam gotowej z puszki), w którą jest wtopiona połówka moreli – coś wspaniałego 😉
Zachęcam również do spróbowania tych tart:
Przepis na bułeczki drożdżowe z masą kokosową i morelami (12 dużych sztuk)(przepis na ciasto pochodzi z bloga: https://codojedzenia.pl/; dodałam jajko, masę kokosową, usunęłam suszone morele i chipsy kokosowe)
Składniki:
Ciasto:
- 700 g pszennej mąki pszennej (tortowej)
- 12 g suchych drożdży (lub 25 świeżych, ale z nich najpierw trzeba wykonać rozczyn)
- 90 g cukru kokosowego lub trzcinowego
- 1 duże jajko
- 350 ml letniego mleka (podgrzanego do około 40ºC)
- 100 g rozpuszczonego i lekko przestudzonego masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 puszka gotowej masy kokosowej
- świeże morele
- 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników, wyrobić ciasto, uformować w kulę i odstawić w misce oprószonej mąką pod przykryciem na 1,5 h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części – z każdej uformować kulkę i odstawić na 30 minut, przykryte wilgotną ściereczką, do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie, używając szklanki z szerszym dnem, zrobić w każdej bułeczce wgłębienie (prawie do samej blachy), do wgłębienia nałożyć po czubatej łyżce gotowej masy kokosowej i wcisnąć połówkę moreli.
Brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka.
Piec około 15-20 minut, w temperaturze 200°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; bułeczki muszą się zezłocić z wierzchu).
Wyjąć. Wystudzić.