Drożdżowe twisty z serem i agrestem

Jak już jestem przy drożdżówkach i przy owocach sezonowych, to dzisiaj serwuję bardzo, bardzo wyrośnięte bułeczki drożdżowe w kształcie twistów, nafaszerowane słodką masą serową i kwaśnym agrestem – to połączenie smakuje po prostu cudownie.

Mięciutkie, puszyste i orzeźwiające! 😉

Przepis na drożdżowe twisty z serem i agrestem (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; pomarańcze zamieniłam na agrest)

Składniki:

Ciasto:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej (chlebowej lub tortowej)
  • 10 g suchych drożdży (lub 20 g świeżych, z których najpierw trzeba wykonać rozczyn)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 90 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 180 ml maślanki
  • 3 duże jajka
  • 0,5 łyżeczki soli

Masa serowa:

  • 80 g twarożku – typu „Philadelphia” lub półtłustego (niekoniecznie musi być zmielony)
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 2/3 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • agrest
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników, wyrobić ciasto, uformować w kulę i odstawić w misce oprószonej mąką pod przykryciem na 1,5 h.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×40 cm, posmarować nadzieniem serowym (zmiksować wszystkie składniki) – pominąć brzegi – zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu, dokładnie skleić, pokroić nożem na 12 części (powstaną ślimaczki), każdego ślimaczka delikatnie rozciągnąć i skręcić na kształt ósemki – tak uformowane bułeczki poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach, i pozostawić do podwojenia objętości na 30-40 minut.

Następnie w wypełnione serem szczeliny powciskać pozbawiony ogonków i szypułek agrest, a z wierzchu posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.

Piec około 22-35 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)

Wyjąć. Wystudzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki słodkie, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *