Ciasto idealne na okres letni: kruchutki, maślany spód, lżejsza niż ptasie mleczko słodka budyniowa pianka, w niej zatopione kwaśne czarne porzeczki, z wierzchu kruszonka i cukier puder – coś wspaniałego i naprawdę nie wymagającego zbyt wiele pracy.
Piekę je już od kilku lat, z dodatkiem różnych owoców (maliny, poziomki, jagody, jeżyny, borówki, truskawki, agrest, wiśnie, itd.), bo zawsze się sprawdza, zawsze wychodzi i co najważniejsze: zawsze smakuje 😉
Przepis na kruche ciasto z budyniowa pianką i czarną porzeczką (forma o średnicy 33x20cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 250 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 500 g czarnej porzeczki
- cukier puder (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, podzielić na 2 części (60% i 40%), każdą owinąć folią spożywczą i zamrozić.
Większą część zetrzeć na tarce i wyłożyć nią spód brytfanki.
Piec około 20 minut, w temperaturze 190°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)
Wyjąć i w czasie studzenia przygotować budyniowa piankę: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier i cukier waniliowy, dalej, nie przerywając miksowania, dodać proszek budyniowy, a na samym końcu wlać olej – połączyć.
Piankę wylać na wcześniej podpieczony i chłodny spód, wyrównać, ułożyć gęsto czarną porzeczkę, lekko ją wcisnąć i zetrzeć na wierzch pozostałe ciasto.
Piec około 30-40 minut, w temperaturze 190°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)
Wyjąć. Wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.