Drożdżowe bułeczki z papryką, rzodkiewką i szczypiorkiem

Skrobię słów kilka o bardzo intrygującej książce, którą jakiś czas temu przeczytałam, a w międzyczasie postanowiłam dodać przepis – wahałam się czy ma być to coś słodkiego, czy wytrawnego, ale ostatecznie padło na wytrawne, a to z tej przyczyny, że jest w tym przypadku równie atrakcyjne wyglądem jak słodkie (bo to jeden z naczelnych powodów dlaczego przeważnie stawiam na słodkie wypieki: że są po prostu ładniejsze).

A są to kolorowe, wiosenno-letnie bułeczki z całą masą papryki, rzodkiewki oraz szczypiorku, które można zjeść i na śniadanie, i do obiadu, i tak po prostu, jako przekąskę: na ciepło czy na zimno, samotnie lub z kimś, ponieważ są przepyszne: mięciutkie i puchate w środku, a chrupiące z zewnątrz – a jak pięknie pachną! 😉

Przepis na drożdżowe bułeczki z papryką, rzodkiewką i szczypiorkiem (mi wyszło 20 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/; zmieniłam farsz)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  •  50-70 ml oliwy z oliwek (zacząć od 50 ml, jeśli ciasto będzie zbyt suche należy wlać resztę)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w 0,5 szklanki mleka z 1 łyżeczką cukru – odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięty zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, po czym włożyć je do miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i albo posypać drobno posiekanymi warzywami albo jeszcze przed rozwałkowaniem wymieszać je z ciastem (ja wybrałam tę opcję), dalej zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić w 2-3 cm plastry.

Bułeczki ułożyć na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do  ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.

Piec około 20-25 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; upieczone są rumiane z wierzchu).

Wyjąć. Wystudzić.

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Wytrawne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *