Dzisiaj ciasto z tych pracochłonnych, ale przepysznych – idealnych na te większe uroczystości, czyli „7 Days”: spód i wierzch stanowią puchate kakaowe biszkopty nasączone wiśniówką oraz wzbogacone kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki, pomiędzy nimi znajduje się dużo aksamitnego budyniowo-maślanego kremu czekoladowego, delikatnej masy śmietanowej i mini rogalików „7 Days” o smaku szampańskim, z kolei wierzch pokrywa błyszcząca polewa czekoladowa.
Ciasto jest wysokie, podzielne, takie rodzinne, do tego niezbyt słodkie, więc można skusić się na dodatkowy kawałek; a warto, naprawdę warto 😉
Przepis na ciasto „7 Days” (forma o średnicy 25x36cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://www.obzarciuch.pl/ )
Składniki:
Kakaowy biszkopt:
- 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka cukru
- 4 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 8 jajek (białka i żółtka osobno)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Budyniowo-maślany krem czekoladowy (przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/) :
- 2 budynie czekoladowe do ciast i kremów „Winiary”
- 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
- 100 g mlecznej czekolady
- 700 ml mleka
- 250 g miękkiego masła
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa śmietanowa:
- 600 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 fixy do śmietany
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- 2 duże opakowania mini rogalików „7 Days” o smaku szampańskim
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- wiśniówka (do nasączenia)
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem, cały czas miksując, dodawać powoli cukier i po jednym żółtku. Na sam koniec wmieszać mąkę przesianą z gorzkim kakao oraz z proszkiem.
Ciasto przelać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30-40 minut, w temperaturze 170°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)
Wyjąć i w czasie studzenia przygotować budyniowo-maślany krem czekoladowy: w 300 ml mleka rozmieszać oba budynie mąkę pszenną i ziemniaczaną, a pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i połamanymi na kostki czekoladami.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę i ugotować na gęsty budyń – odstawić do wystudzenia.
Chłodny budyń zmiksować z miękkim masłem.
Wykonanie:
Kakaowy biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat nasączyć wiśniówką, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć budyniowo-maślany krem czekoladowy, poukładać rogaliki „7 Days”
przykryć ubitą na sztywno z fixami i cukrem pudrem śmietaną, przycisnąć drugim blatem, nasączyć go wiśniówką i oblać polewą czekoladową (śmietanę podgrzać, potem zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.