Ciasto „7 Days”

Dzisiaj ciasto z tych pracochłonnych, ale przepysznych – idealnych na te większe uroczystości, czyli „7 Days”: spód i wierzch stanowią puchate kakaowe biszkopty nasączone wiśniówką oraz wzbogacone kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki, pomiędzy nimi znajduje się dużo aksamitnego budyniowo-maślanego kremu czekoladowego, delikatnej masy śmietanowej i mini rogalików „7 Days” o smaku szampańskim, z kolei wierzch pokrywa błyszcząca polewa czekoladowa.

Ciasto jest wysokie, podzielne, takie rodzinne, do tego niezbyt słodkie, więc można skusić się na dodatkowy kawałek; a warto, naprawdę warto 😉

Przepis na ciasto „7 Days” (forma o średnicy 25x36cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://www.obzarciuch.pl/ )

Składniki:

Kakaowy biszkopt:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 8 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Budyniowo-maślany krem czekoladowy (przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/) :

  • 2 budynie czekoladowe do ciast i kremów „Winiary”
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 700 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła 
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa śmietanowa:

  • 600 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 fixy do śmietany

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 2 duże opakowania mini rogalików „7 Days” o smaku szampańskim
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • wiśniówka (do nasączenia)

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem, cały czas miksując, dodawać powoli cukier i po jednym żółtku. Na sam koniec wmieszać mąkę przesianą z gorzkim kakao oraz z proszkiem.

Ciasto przelać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 30-40 minut, w temperaturze 170°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)

Wyjąć i w czasie studzenia przygotować budyniowo-maślany krem czekoladowy: w 300 ml mleka rozmieszać oba budynie mąkę pszenną i ziemniaczaną, a pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i połamanymi na kostki czekoladami.

Do gotującego się mleka wlać mieszankę i ugotować na gęsty budyń – odstawić do wystudzenia.

Chłodny budyń zmiksować z miękkim masłem.

Wykonanie:

Kakaowy biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat nasączyć wiśniówką, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć budyniowo-maślany krem czekoladowy, poukładać rogaliki „7 Days”

przykryć ubitą na sztywno z fixami i cukrem pudrem śmietaną, przycisnąć drugim blatem, nasączyć go wiśniówką i oblać polewą czekoladową (śmietanę podgrzać, potem zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Czekoladowe, Przekładane, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *