Kruche kakaowe ciasto ze śliwkami i z budyniem śmietankowym

Na straganach już są śliwki, więc postanowiłam upiec ciasto na wskroś śliwkowe, czyli takie z dużą ilością śliwek i jeszcze z dodatkiem powideł śliwkowych.

Marzyło mi się kruche kakaowe; ale takie naprawdę kruchutkie, a nie zbite, i to właśnie do takich należy.

Do tego chciałam, by było zwykło-niezwykłe, więc dodałam kakaowo-kokosowo-migdałową wstawkę, która niesamowicie wzbogaca smak!

Nadzienie to po prostu gęsty śmietankowy budyń, do którego wciśnięte są kwaśne śliwki, jednak to nie jedyne miejsce, w którym się pojawiają, ponieważ są również (wcześniej podsmażone) rozsmarowane na wspomnianej wstawce.

Wierzch stanowi chrupiąca kakaowa kruszonka oprószona cukrem pudrem.

Ciasto nie jest trudne ani zbyt pracochłonne, wszakże jest przepyszne: wysokie, podzielne, niezbyt słodkie, kruchuteńkie, z aksamitnym budyniem i masą śliwek – jest idealne, takie babcine; od dobrej babci, a nie wstrętnej babki ;p

W sam raz na zbliżające się niedzielne popołudnie 😉

Przepis na kruche kakaowe ciasto ze śliwkami i z budyniem śmietankowym (forma o średnicy 25x36cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, a na kruszonkę z Moich Wypieków; proporcje dopasowałam do foremki i tak też podaję, a ciasto jasne zamieniłam na ciemne)

Składniki:

Kruchy kakaowy spód:

  • 240 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 6,5 łyżek cukru 
  • 1,5 średniego jajka
  • 206 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Budyń śmietankowy:

  • 4 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każdy na 0,5 l)
  • 1,5 l mleka
  • 10 płaskich łyżek cukru
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Kakaowo-kokosowo-migdałowa wstawka:

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 10 łyżek pokruszonych płatków migdałowych

Kakaowa kruszonka:

  • 170 g mąki pszennej (tortowej)
  • 30 gorzkiego kakao
  • 130 g masła
  • 80 g cukru 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 1,5 kg śliwek
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Składniki na kruchy spód zagnieść, wylepić dno blachy i schłodzić w lodówce przez 1h.

Następnie zagnieść kakaowo-kokosowo-migdałową wstawkę i kruszonkę: każde oddzielnie owinąć w folię i również wstawić do lodówki.

Schłodzony spód podpiec około 30minut, w temperaturze 160°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Krótko przed wyjęciem spodu przygotować budyń: 1 l mleka zagotować z cukrem oraz aromatem, w reszcie rozmieszać proszek budyniowy, a gdy mleko zacznie wrzeć wlać na nie mieszankę i gotować aż do zgęstnienia.

Podpieczony spód posmarować powidłami śliwkowymi, wylać równomiernie gęsty, gorący budyń, powciskać połówki śliwek, zetrzeć na nie kakaowo-kokosowo-migdałową wstawkę i piec około 1,5-2h w temperaturze 160°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; ja piekłam chyba nawet trochę ponad 2h – trzeba zwrócić uwagę na budyń, który musi się dobrze ściąć).

Wyjąć. Wystudzić.

W tym czasie podsmażyć pozostałe śliwki (wrzucić pokrojone w dość duże kawałki do garnka, wlać 1 łyżkę wody, wsypać 2 łyżeczki cukru i gotować na małej mocy palnika do momentu aż zmiękną i zgęstnieją) i upiec kruszonkę: ciasto rozkruszyć i rozsypać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; od czasu do czasu należy przemieszać, by się nie pozlepiała).

Na wierzchu wystudzonego ciasta rozłożyć podsmażone śliwki, oprószyć wystudzoną kruszonką i oprószyć cukrem pudrem.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Czekoladowe, Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *